/ УНИАН

Оскільки цими змінами забезпечено також автономність прийняття місцевих бюджетів і децентралізацію, то у майбутньому такі зміни дадуть синергетичний ефект і доходи місцевих бюджетів зростуть у два-три рази. Таким чином у розпорядженні органів місцевого самоврядування буде ресурс для вирішення питань розвитку громад. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, коментуючи прийняті напередодні зміни до Бюджетного та Податкового кодексів.

«Держава в особі Міністерства фінансів не втручатиметься в процес планування дохідної та видаткової частини місцевих бюджетів, а терміни затвердження місцевих бюджетів не залежатимуть від прийняття державного бюджету, як це було раніше. Це те, чого давно очікувало місцеве самоврядування в Україні і що стало реальністю», - сказав Геннадій Зубко.

Урядовець поінформував, що дохідна база місцевих бюджетів розширена за рахунок передачі з державного бюджету плати за надання адміністративних послуг, збільшення відсотка зарахування екологічного податку, запровадження з 2015 року збору з роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою від 2% до 5 % вартості реалізованого товару, введення податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки, 10% якого отримають обласні бюджети.

Відео дня

«Хтось поспішав нас звинувачувати у тому, що жодної децентралізації в країні не буде. Сьогодні всі переконалися, що бюджетна децентралізація з обговорення перейшла до конкретних дій Уряду», - сказав Віце-прем’єр-міністр.

За його словами, ще одним дієвим механізмом, який дозволить збільшити ресурсну базу місцевих бюджетів є добровільне об’єднання територіальних громад.

«Закон стимулює тепер громади до об'єднання через механізм переходу бюджетів об’єднаних громад на прямі міжбюджетні відносини з державними бюджетом, наділення таких громад повноваженнями, рівнозначними повноваженням міст обласного значення. Адже при добровільному об’єднанні, в бюджетах таких громад залишатиметься 60% ПДФО.  Це ще один шанс територіальним громадам вирішити проблемні питання розвитку своїх територій – вони об’єднують свої зусилля, ресурси задля досягнення чітко визначеної мети», - сказав Геннадій Зубко.

Не менш важливим кроком у зміні міжбюджетних відносин урядовець назвав надання права органам місцевого самоврядування самостійного вибору установи - в органах Казначейства чи установах банків з обслуговування коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів та власних надходжень бюджетних установ.

Прес-служба Віце-прем'єр-міністра України