УНІАН

Трагедія у Маріуполі, що сталася минулої суботи, загострила військові та дотичні до них питання. Тому логічними були очікування, що засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування перенесуть. Однак захід відбувся у запланований день — понеділок, 26 січня. Чому? Виявляється, децентралізація влади в Україні може стати ефективною зброєю проти агресора, від якого потерпає наша держава.

«Багато хто говорить, що війна — не час для проведення реформ,— зазначив у вступному слові на засіданні Консультативної ради голова парламенту Володимир Гройсман.— А децентралізація влади послабить нашу країну. Я категорично з цим не погоджуюсь, оскільки якісна система управління, ініціатива на місцях, на рівні громад, районів і областей, ініціативи, які сьогодні приноситимуть успіх у розвиток нашої держави, мають бути реалізовані, а для цього потрібно змінити систему... Нас хочуть зупинити на шляху перетворень, реформ і змін, тому що для когось це страшний сон, коли Україна буде успішною, а вона буде успішною, і у мене немає жодних сумнівів у цьому».

Відео дня

На засідання Консультативної ради з’їхалися представники місцевих влад усіх регіонів України, щоб з урядовцями та представниками законодавчої гілки влади намітити подальші кроки реалізації реформи місцевого самоврядування.

Поговорити було про що. Окрім загальних питань, це також і конкретні пропозиції. Зокрема від київської влади. У коментарі «Хрещатику» перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов наголосив, що цілісної моделі реформування місцевого самоврядування немає, її потрібно доопрацьовувати, існують лише окремі аспекти.

«Але потрібно рухатися у цьому напрямку, це сто відсотків,— зазначив він.— Київська влада має багато пропозицій». Наприклад, щодо надання органам місцевого самоврядування права надавати пільги у сплаті податків, зокрема податку на землю, для промисловості, аби стимулювати її зростання. Окрім того, за словами Ігоря Ніконова, є багато потрібних, але «сирих» законів, які не є робочими, тож київська влада готова передати пропозиції щодо них.

«Основне, по-перше, що ця Координаційна рада буде працювати,— підкреслив секретар Київради Олексій Резніков.— По-друге, що ми почули, буде також плідно працювати і робоча група при уряді з цього питання. Головне, що є спільне бачення в інтересах місцевих громад, і напрямок один — децентралізація. І ми плануємо брати активну участь у роботі Координаційної ради та робочої групи».

Пропозиції базуватимуться у тому числі й на першому досвіді втілення бюджетних та податкових новацій у площині децентралізації міжбюджетних відносин. Про це у кулуарах засідання Консультативної ради говорили учасники заходу, та й голова Верховної Ради Володимир Гройсман звернув увагу, що місцевій владі потрібно роз’яснювати нововведення. Він запропонував представникам місцевого самоврядування поквапитися з узгодженими пропозиціями до Бюджетного кодексу на поточний рік. Відтак місцева влада зможе відкоригувати урядовий варіант фінансової децентралізації.

«Хрещатик» поцікавився у голови Депараменту фінансів КМДА Володимира Репіка, наскільки ефективною для столиці є нова система фінансування місцевого самоврядування. Виявилося, що «для Києва вона на сьогодні краща, ніж та, що була. Тому що дає шанс заробляти. І це дозволяє нам заробляти рівно стільки, скільки територіальна громада потребує на своє утримання». Що ж до проблемних фінансових питань, то Володимир Репік назвав застосування нового Податкового кодексу. Але всі співрозмовники «Хрещатика» особливо наголошували на тому, що реформа місцевого самоврядування вкрай необхідна