УНІАН

У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування всіх рівнів, голови профільних парламентських комітетів, члени Кабінету Міністрів, представники Адміністрації Президента України, члени української делегації Конгресу місцевих та регіональних рад Ради Європи, експерти з питань децентралізації та територіальної організації влади. 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, звертаючись до учасників засідання, наголосив на необхідності якнайшвидшого реформування системи місцевого самоврядування та проведення децентралізації влади. "Багато хто говорить про те, що війна - не час для проведення реформ, а децентралізація влади послабить нашу країну. Я категорично з цим не погоджуюсь, оскільки якісна система управління, ініціатива на місцях, на рівні громад, районів і областей, ініціативи, які сьогодні приноситимуть успіх у розвиток нашої держави, мають бути реалізовані, а для цього потрібно змінити систему", - зазначив він.

В.Гройсман також сказав, що метою цієї зустрічі є напрацювання "плану дій спільної роботи, яка має привести до чітких зрозумілих реформ у сфері місцевого самоврядування". За його словами, "нинішню систему місцевого самоврядування потрібно змінити, змінити швидко, професійно і якісно".

Відео дня

Голова Верховної Ради заявив, що у жовтні цього року чергові місцеві вибори мають пройти на новій основі, і для цього "потрібно рухатися дуже інтенсивно, але виважено і чітко".

Про стан законодавчого забезпечення реформи децентралізації влади доповів Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він зазначив, що "вся реформа по децентралізації влади стосується практично одного - регіонального розвитку". "Тому одним із важливих законопроектів є проект про засади регіонального розвитку. Ми хочемо побачити таку можливість, щоб сьогодні саме громади могли в першу чергу на базі тих законів, які приймаються, мати можливість самостійно залучати кошти, самостійно адмініструвати податки і самостійно розвиватися. А далі все залежатиме від кожної громади - наскільки вони оберуть спроможну місцеву владу, яка буде керувати цим процесом. Наше завдання відрегулювати і допомогти", - наголосив Г.Зубко.

Віце-прем'єр-міністр зазначив, що Міністерство регіонального розвитку створило робочу групу, яка вже приступає до роботи, і звернувся до представників органів місцевого самоврядування з проханням надавати законодавчі ініціативи з тим, щоб визначити "яким чином нам рухатися, щоб приймати правильні рішення зразу, а не корегувати потім".

Про фінансове забезпечення децентралізації влади доповів перший заступник Міністра фінансів Ігор Уманський.

Член Комітету з питань бюджету, народний депутат Анатолій Матвієнко у виступі зазначив: "якщо сьогодні відповісти на запитання: чому ми такі бідні, то ми маємо відповісти, що в країні надмірна централізація. Якщо говорити про завдання, які першими стоять після корупції і війни, то децентралізація і є тим головним завданням, яким ми можемо поправити суттєво ситуацію. Однією з найбільших проблем в централізації є децентралізація бюджетів або фінансова спроможність."

Він зазначив, що "бюджетна децентралізація була першим завданням, яке ставив перед собою Комітет у підготовці нової редакції змін до Бюджетного кодексу і формуванні Державного бюджету 2015 р, які були прийняті наприкінці минулого року. І ми чекаємо, що Уряд виконає свою обіцянку і ми будемо мати можливість до 15 лютого відпрацювати бюджет так, як цього вимагає процедура, а також подивитися на Бюджетний і Податковий кодекси".

А.Матвієнко також зазначив: Комітет з питань бюджету вважає, що в Бюджетному кодексі зроблені серйозні кроки до децентралізації. І це є позитивом. "Комітет підтримував і буде підтримувати амортизаційні речі, закладені в бюджеті, які будуть давати можливість реагувати на виклики, які ми не передбачали. І тому протягом трьох років встановлюється стабілізаційна дотація", - сказав він.

За його словами, запровадження радикальних змін вже в 2015 році висвітлило безліч проблем у самоврядуванні сіл, селищ, малих містечок, зокрема, щодо наповнення їх бюджетів новими доходними джерелами. "Податок на нерухоме майно, місцевий акциз прямо залежить від найшвидшої імплементації прийнятих змін до Податкового кодексу. А до Верховної Ради ще не подано законопроект про перелік адміністративних послуг, який також є базою формування місцевих бюджетів", - наголосив А.Матвієнко.

Народний депутат також повідомив, що до Комітету з питань бюджету надходять звернення від органів місцевого самоврядування щодо необхідності розв'язання низки методологічних питань, пов'язаних з передачею власності та коштів. "На такі виклики необхідно оперативно реагувати виконавчій владі. Але поки що такої оперативності ми не бачимо", - зазначив він і додав, що "бюджетна децентралізація, зрозуміло, не може бути ефективною і самостійною реформою, а має здійснюватися в системі з іншими реформами. Обов'язково мають бути галузеві реформи освіти, охорони здоров'я, культури, соціального забезпечення. Наступною в цьому переліку має бути адміністративно-територіальна реформа".

На думку А.Матвієнка, сьогодні краще розглядати не добровільне об'єднання, а розукрупнення районів. Народний депутат застеріг: "Якщо ми підемо на добровільне об'єднання громад, то ми отримаємо какофонію: об'єднається відсотків 10, можливо 20, а решта не об'єднається. Ми знову не будемо розуміти, як ми організуємо владу. І, таким чином, тут потрібні радикальні дії, зокрема, на базовому рівні. Нам потрібно радикально змінювати ситуацію в державі".

Учасники засідання наголошували на доцільності Верховній Раді невідкладно розглянути проекти законів про засади державної регіональної політики та про добровільне об'єднання територіальних громад, а також прискорити підготовку нової редакції Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

За результатами розширеного засідання всеукраїнським асоціаціям органів місцевого самоврядування рекомендується:

до 6 лютого 2015 року підготувати та подати до Кабінету Міністрів України узгоджені пропозиції щодо зміни до Бюджету на поточний рік в частині фінансового забезпечення місцевого самоврядування;

активізувати свою діяльність з підготовки висновків до проектів законів, інших нормативно-правових актів з питань, що стосуються місцевого самоврядування і регіонального розвитку, у тому числі децентралізації влади, а також удосконалення бюджетного та податкового законодавства;

невідкладно подати пропозиції до порядку денного другої сесії та перспективного плану законодавчих робіт Верховної Ради України восьмого скликання;

подати Голові Верховної Ради України пропозиції щодо оновлення складу Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, плану її роботи, а також нових форм роботи цього консультативно-дорадчого органу.

Кабінету Міністрів спільно з членами Консультативної ради, всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування рекомендується проводити роз'яснювальну роботу у територіальних громадах, місцевих радах усіх рівнів щодо практичного застосування змін до законодавства, спрямованих на фінансове забезпечення місцевого самоврядування та децентралізацію влади.

При цьому вважати за доцільне органам державної влади налагодити ефективний діалог з місцевими радами, об'єднаннями органів місцевого самоврядування, іншими інститутами громадянського суспільства.

Консультативна рада з питань місцевого самоврядування рекомендує Голові Верховної Ради України звернутися до Президента України та Верховної Ради України з пропозицією невідкладно розпочати підготовку відповідного законопроекту про внесення змін до Конституції України, забезпечивши при цьому прозорість конституційного процесу та участь у ньому органів місцевого самоврядування.