Порошенко розповів про федералізацію і децентралізації

Про це заявив президент України Петро Порошенко, повідомляє сайт Forbes.

«Україна була, є і буде унітарною державою. Це повністю відповідає ставленню українського народу (до цього питання - ред). Я говорив, що більше 85% твердо стоять на позиціях унітарної держави... Керівництво держави виходить саме з цієї позиції українського народу», - сказав Порошенко на розширеному засіданні Кабінету міністрів у середу.

«Ідеї федералізації нам настирливо намагаються експортувати з сусідньої держави, при чому, за іронією долі, сусідня держава є найбільш централізованою в регіоні, а федеральна назва - тільки на папері... Я готовий прийняти будь механізм надання прав територіальним громадам, які є у федеральній Росії, але перш ніж вчити когось, подивіться на себе», - додав він.

Відео дня

«Федералізація - це насіння, яке не приживеться на українському ґрунті», - підкреслив голова української держави.

Читайте такожУнітарний устрій держави підтримує більшість українців - ПорошенкоПорошенко заявляє, що майбутня децентралізація не матиме нічого спільного з федералізацією.

«Децентралізація, яку ми розробляємо, не буде мати нічого спільного з федералізацією», - сказав він.

Президент наголосив, що децентралізація є одним з найбільш важливих напрямів реформ.

«Відразу хочу попередити, що є низка питань, яких децентралізація не зачепить жодним чином, де роль центру, роль держави не тільки не зменшиться, але й збільшиться. Це стосується оборони. Не буде у нас ніякого делегування прав з обороні країни, не буде у нас ніяких місцевих батальйонів, дивізій, народної міліції та інших дурниць, це стосується національної безпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією», - підкреслив Порошенко.

«З децентралізації є абсолютний консенсус, що нам треба делегувати значну частину повноважень територіальним громадам. Децентралізацію вже розпочато через зміни в Бюджетний кодекс, коли ми передаємо і гроші, і джерела, і відповідальність територіальним громадам», - сказав він.