facebook.com/decentralizationua

Візит до Данії та Швеції є першим у серії заходів щодо підтримки комунікації реформ в Україні, його метою є покращення розуміння основних аспектів пропагування та публічної комунікації великих змін у рамках реформи децентралізації влади.

Повний список учасників візиту ви можете переглянути тут.

Один з учасників візиту розповів про досвід першої великої реформи місцевої влади в Данії 1970 року.

Відео дня

Зараз у Данії 98 муніципалітетів та 5 регіонів, до реформи було 275 муніципалітетів та 13 провінцій. Перше велике скорочення муніципалітеті відбулося у 1970 році.

До 1970 року центрами муніципалітетів були церкви, а їх приходи були дуже маленькі. Усього було 2300 муніципалітетів. Структура до 1970 року була фрагментованою та складною.

Передумови реформи 1970 року в Данії булимайже тотожними передумовам в Україні зараз. Серед них, заокрема, депопуляція сільського населення, слабкість сільських муніципалітетів, їхня нездатність виконувати власні функції без співпраці, яка не завжди складалася успішно.

Відповідно частину повноважень муніципалітетів виконували або округи, або держава. Це ускладнювало розуміння того, хто за що відповідає і на що йдуть публічні фінанси.

Тому у 1958 році уряд почав процес реформування адміністративної системи. Цей процес дуже затягнувся: у 1958-66 роках діяла комісія з розробки законодавства для місцевого самоврядування, у 1966 році було ухвалено закон Про об‘єднання громад за критерієм: одне місто – один муніципалітет (у великих містах до цього було декілька муніципалітетів); мінімум 4-6 тисяч мешканців. На муніципалітети була покладена відповідальність за початкові школи, на графства – за лікарні. 

У 1967-70 роках діяв Комітет впровадження реформи місцевого самоврядування.

Принцип об‘єднання муніципалітетів став таким: комітет пропонує об‘єднатись за певною схемою, муніципалітети або погоджуються, або пропонують свою схему.

Близько 1000 муніципалітетів об‘єдналися добровільно, 400 – об‘єдналися примусово і з 1 квітня 1970 року новий адміністративно-територіальний устрій набув чинності.

Таким чином реформа 1970 року стала реформою на основі добровільно-примусового об‘єднання.