REUTERS

Громади не страждають на сепаратизм

15:44, 23.02.2015
4 хв.

Чому продумана децентралізація краще будь-якої федералізації.

З кожним днем ​​все більше і більше людей починають розуміти, що без радикальної реформи підходів до державного управління, ми далеко у своєму розвитку не підемо. І тут проблема не тільки і не стільки в корупції, яка, як відомо, є скрізь, а у різній мотивації, якою керуються в різних населених пунктах України ті чи інші групи інтересів.

Наприклад, вища чиновницька еліта та команди загальнодержавних політиків більше на словах підтримують децентралізацію - поки міськими головами можна управляти дотаційним шантажем, а ОДА - за допомогою адмінресурсу. Нинішня парламентська опозиція і п'ята колона Кремля ратує за федералізацію, тобто за надання регіонам - середній ланці управління країною - права на власне законодавство, частину суверенітету і економічну самостійність. Велика частина українських аналітиків, бізнес і зовнішні наші союзники пропонують провести децентралізацію, тобто значне економічне посилення саме органів місцевого самоврядування як фундаменту державної будівлі. Правда, така реформа, якщо вона все ж почне впроваджуватися у життя, в будь-якому своєму вигляді створить кадрову проблему.

Зваживши всі «за» і «проти», скажимо, що децентралізація також вигідніше простому українцю, ніж федералізація. Почнемо з останньої. По-перше, наявність власного крайового парламенту і Конституції зовсім не гарантує процвітання - доведено АРК, яка до захоплення Росією перебувала десь на рівні розвитку Черкаської області. Зате при федералізації кількість чиновників зросте на десятки відсотків за рахунок місцевих аналогів Верховної ради і Кабміну.

Відео дня
REUTERS

По-друге, як показує досвід Іспанії, посилення регіональної еліти - це шлях до сепаратизму і перешкода для розвитку процесів низової ініціативи та самоорганізації населення - в результаті федералізації з'являються князьки, які «гнуть» місцеві громади і при цьому центр не має інструментів примусу для регіональних еліт. Не дарма ж експерт Анатолій Ткачук пише: «Європа це зрозуміла давно. Тому, на відміну від Європейської хартії місцевого самоврядування, яка ратифікована і успішно діє, Хартію регіонального самоврядування держави - члени Ради Європи не ратифікували досі».

По-третє, федерація - дуже нечітке і нестабільне державне утворення. Воно за своєю суттю є транзитною формою від конфедерації, тобто союзу країн, до унітарної держави. Або навпаки - від єдиної держави, часто через зовнішню агресію, до його розвалу. Не дарма ж нині у світі з майже двох сотень держав всього 24 федерації.

У Європі їх п'ять. Це Бельгійське королівство, де не затихають конфлікти між валлонами та фламандцями. Це осколок Югославії Боснія і Герцеговина. Це Австрія та ФРН, яким федерація дісталася після програшу у Другій Світовій війні. І це Швейцарська конфедерація як стабільний виняток, який підтверджує правило.

По-четверте, в Україні немає передумов для створення з областей клаптикової адмінковдри. У регіонів є свої особливості, але їх недостатньо, щоб вони могли претендувати на відособлений статус, навіть якщо мова заходить про те ж Закарпаття, Крим або Донбас.

Що ж до децентралізації, то тут для більшої ефективності, крім зусиль зверху, потрібен ще й досвід ухвалення колективних легітимних рішень в низових органах самоорганізації населення. Але він - справа наживна.

Українці / Фото УНІАН

Якщо українська децентралізація буде успішною, то залишені на місцях гроші не тільки поліпшать стан локальної інфраструктури, а місцевий чиновник буде успішніше вирішувати проблеми "маленького українця", але і прискорять розвиток всього простору Pax Ukraina, а не тільки міст- «мільйонників». До того ж, громади не страждають на сепаратизм, а ця їх властивість зараз, ой, як важлива! Люди об'єднуються, щоб полегшити собі життя, а платять податки для того, щоб чиновницький апарат ефективніше вирішував їхні проблеми.

Тому децентралізація допоможе українській державі бути більш ефективним.

Анатолій Ткачук, директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся