Спеціальний проект інформаційної агенції УНІАН та Інституту громадянського суспільства «Схід плюс Захід: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ» за підтримки благодійного фонду «Відродження» має на меті розібратися у одній з ключових реформ, необхідних Україні, про запровадження якої вітчизняна влада говорить фактично увесь час після перемоги революції Гідності і зміни влади в країні.

Децентралізація – тобто, передача повноважень на рівень якнайближче до людини, направлення бюджетних коштів за повноваженнями, балансування повноважень та ресурсів відповідальністю – про все це ми чуємо вже не один місяць.

Під час циклу із п’яти програм ми спробуємо розібратись, у чому суть та філософія реформи з децентралізації, яка вона має бути, що отримають громадяни, і що ми можемо робити вже зараз, аби, по-перше, децентралізація влади в Україні відбулась відповідно до сучасного досвіду, а по-друге, як нам скористатись перевагами, які вона нам особисто принесе.

Ми вже говорили про зміни в адміністративно-територіальному устрої України, необхідні для оптимізації роботи державних інститутів, про те, яким чином краще оптимізувати структуру місцевого самоврядування для більшої ефективності її роботи, про реформу і оновлення бюджетної системи в Україні і про баланс повноважень і відповідальності органів місцевого самоврядування та посилення участі громадян у місцевих справах.

Сьогодні ж, завершуючи цикл наших передач, ми обговоримо Міфи та побоювання, які існують щодо децентралізації. А також небезпеки та ризики, які виникають при проведенні реформи децентралізації

Розвінчати або підтвердити деякі суспільні побоювання щодо процесу реформування країни нам сьогодні допоможуть:

Анатолій Ткачук, інститут громадянського суспільства

Володимир Пархоменко, Заступник директора Центру аналізу та розробки законодавства АМУ

Юрій Ганущак, Директор Інституту розвитку територій