investgazeta.net

Як передає кореспондент УНІАН, у круглому столі взяли участь керівники обласних, міських, районний, сільських рад, начальники управлінь фінансів, територіальних органів ДФС.

Директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальних органів влади Сергій Шаршов повідомив на прес-конференції, що завдання круглого столу полягало у роз'ясненні суті децентралізації влади в Україні.

За його словами, у присутніх на заході виникло багато технічних питань з розподілу бюджетів та нового адміністрування податків на місцях у зв'язку з реформою.

Відео дня

Читайте такожПроцес децентралізації на законодавчому рівні фактично розпочався - Гройсман

Як зазначив на прес-конференції заступник директора департаменту місцевих бюджетів Мінфіну Сергій Мацакарія, попередні підсумки бюджетної та податкової децентралізації в країні можна буде підвести після закінчення 1 кварталу цього року, остаточні - після першого півріччя. Після цього, за його словами, не виключено внесення змін до законів, пов'язаних з децентралізацією.

Учасники прес-конференції нагадали, в 2015 році з державного бюджету на місця передано 100% плати за надання адміністративних послуг, 100% держмита, 10% податку на прибуток підприємств приватного сектора економіки. Крім того, джерела наповнення місцевих розширено за рахунок акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів за ставкою 5% вартості реалізованого товару. База оподаткування розширена за рахунок податку на нерухомість і податку на автомобілі з великим об'ємом двигуна. Також до місцевих бюджетів буде надходити 80% екологічного податку, замість 35% як це було раніше.