11 громад підписали угоди на проекти з водопостачання / ipnews.in.ua

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні у Вінницькій облдержадміністрації відбулось підписання угод з 11 громадами області, де будуть реалізовані відповідні проекти шляхом співфінансування.

Зокрема, за словами керівника Despro в Україні Оксани Гарнець, для реалізації проектів з водопостачання в 11 громадах Вінницької області, Despro виділяє цільову безповоротну допомогу 6,85 млн грн, ще 550 тис. грн – кошти обласного бюджету, решта – кошти місцевих бюджетів та жителів сіл та містечок. Загальна ж вартість реалізації проектів в області становить 18 млн грн.

Гарнець також зазначила, що за умови, якщо протяжність водогону до 6 км, то в рамках співфінансування на проект виділяється 370 тис. грн. Якщо ж протяжність водогону більша за 6 км, то до цієї суми додатково виділятиметься 50 тис. грн на кожний кілометр.

Відео дня

Читайте такожВ Одесі відбувся круглий стіл з питань бюджетної та податкової децентралізації Окрім того, керівник Despro в Україні додала, що додатково «на облаштування самого джерела даємо кожному проекту 50 тис. грн – це бонус для визначених громад».

Як розповів УНІАН перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко, заявки на участь у відкритому конкурсі, область подала у жовтні 2014 року. Під час розгляду поданих заявок, до уваги бралась спроможність місцевих бюджетів брати участь у співфінансуванні, протяжність водогонів, населення містечок та відношення людей до участі у даному проекті. Після розгляду заявок на місця виїжджала група для перевірки спроможності участі визначених громад в даному проекті.

Гижко додав, що найбільше водогонів 2015 року буде побудовано у Жмеринському та Вінницькому районах, важливим назвав й завершення водозабезпечення смт.Турбова, Липовецького району, населення якого становить більше 7 тисяч осіб.

Окрім проекту з водопостачання Despro працює у Вінницькій області ще й по проектах щодо твердих-побутових відходах.

Загалом в Україні Despro має 5 партнерських областей, а на 2015 рік заплановано реалізацію 40 проектів по Україні.

Довідка УНІАН. DESPRO — Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» спрямований на покращення системи державного управління шляхом підвищення ролі місцевого самоуправління. DESPRO передбачає розбудову ефективних механізмів надання якісних публічних послуг на рівні громади та посилання національного діалогу щодо реформ Місцевого самоврядування і Децентралізації. DESPRO впроваджується із 2007 року та передбачає три фази реалізації: I фаза (2007–2010), II фаза (2010–2013), III фаза (2013–2017).

Проект фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC). Головним партнером Проекту на національному рівні є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Проект також реалізується у співпраці з відповідними комітетами Верховної Ради України, Адміністрацією Президента України, профільними Міністерствами.

DESPRO надає технічну допомогу і сприяє покращенню комунальних послуг у ряді регіонів України.