Механізми залучення і використання коштів на місцях, особливості нової тарифної політики, фінансування видатків на освіту та медицину, а також нововведення Податкового кодексу України урядові експерти обговорили в Івано-Франківську під час четвертого з низки запланованих регіональних круглих столів з питань бюджетної та податкової децентралізації, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

В заході традиційно взяли участь експерти з Мінрегіону, Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти, Державної фіскальної служби, а також представники обласних, районних, міських, сільських, селищних рад, управління фінансів та територіальних органів Державної фіскальної служби. 

Відео дня

Крім іншого, урядові експерти повідомили, що надходження до місцевих бюджетів Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей на початок березня склали понад 904 млн. грн.

У розрізі платежів у січні-лютому 2015 року до місцевих бюджетів цих областей надійшло 29,5 млн. грн. акцизного податку з реалізації через роздрібну мережу підакцизних товарів, 126,4 млн. грн. податку на майно, у т.ч. 121,3 тис. грн. транспортного податку, 1,4 млн. грн. податку на нерухоме майно, 124,9 млн. грн. земельного податку. 

Експерти також нагадали, що завдяки запровадженню нової моделі фінансового забезпечення місцеві бюджети в цьому році отримають додатковий ресурс до загального фонду в сумі більше 22 млрд. грн., а загалом - більше 40 млрд. грн.

Як повідомлялося, урядові експерти протягом березня проводять роз’яснювальну роботу в регіонах щодо бюджетної та податкової децентралізації. Круглі столи вже пройшли у Дніпропетровську, Одесі та Львові. 

Черговий захід відбудеться у Харкові 25 березня. 

Серія регіональних круглих столів з бюджетної децентралізації проводиться за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Уряду Великобританії. 

23.03.2015