За результатами конкурсного відбору міст на участь у Шведсько-українському проекті «Місцеве самоврядування та Верховенства права в Україні» містами-учасниками стали:

Південий кластер:

Відео дня

Миколаїв

Южне (Одеська)

Вилкове (Одеська область)

Західний кластер:

Івано-Франківськ

Самбір (Львівська область)

Долина (Івано-Франківська область)

Східний кластер:

Харків

Чугуїв (Харківська область)

Пирятин (Полтавська область)

Центральний кластер:

Дніпропетровськ

Мелітополь (Запорізька область)

Вільнянськ (Запорізька область)

Проект спрямований на зміцнення та інтеграцію принципів верховенства права

в сфері надання публічних послуг на рівні місцевого самоврядування. Важливою частиною проекту є підвищення обізнаності громадян про їхні права при зверненні за одержанням послуг, покращення спроможності органів влади та державних установ на місцях оцінювати свої послуги з точки зору принципів верховенства права, зменшення прогалин та недоліків у цій сфері, а також посилення спроможності громадянського суспільства забезпечувати підзвітність органів влади та державних установ на місцевому рівні. Цей проект доповнюватиме чинні процеси реформування, що стосуються децентралізації та місцевого врядування, та сприятиме більшій прозорості державного управління в Україні.

Проект фінансуватиметься Шведським агентством з міжнародного розвитку (SIDA), а реалізуватимуть його шведська урядова організація «Академія Фольке Бернадотте» спільно з двома українськими організаціями – Асоціацією малих міст України та центром Разумкова.