У роботі фахової майстерні взяли участь міські та селищні голови, заступники міських голів та представники юридичних відділів міст та селищ членів Волинського регіонального відділення, представники Волинської обласної державної адміністрації. Модератором заходу виступила Є.Кардаш, юрист, правозахисник.

Перш за все, модератор звернула увагу учасників на те, що добровільне об’єднання територіальних громад отримуватиме державну підтримку, в тому числі й фінансову, у вигляді субвенцій на формування інфраструктури, які визначаються державним бюджетом. Є.Кардаш окремо зупинилася на запровадженні Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад» інституту старост. Староста обирається селах, селищах, визначених за рішенням місцевої ради об’єднаної територіальної громади, утвореної відповідно до Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад", за винятком її адміністративного центру, на строк повноважень місцевої ради. Староста є посадовою особою місцевого самоврядування. Законом передбачено, що Положення про старосту затверджується сільською, селищною, міською радою відповідної об’єднаної територіальної громади. Також, староста є членом виконавчого комітету ради об’єднаної територіальної громади за посадою.

Модератор ознайомила присутніх з нормативно-правовими засадами процесу формування спроможних територіальних громад. Активну дискусію між учасниками фахової майстерні викликало обговорення проекту Методики формування спроможних територіальних громад, розробленої фахівцями Мінрегіону у співпраці з Асоціацією міст України, яка має стати методичною основою для підготовки Перспективних планів формування територій громад.

Відео дня

Учасники наголошували, зокрема, на необхідності включення міських голів міст районного значення, селищних та сільських голів до складу робочої групи Волинської обласної державної адміністрації, яка, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», працюватиме над розробкою регіональних Перспективних планів формування спроможних територіальних громад.

Своїми думками, щодо передбачуваних політичних та економічних наслідків об`єднання територіальних громад, поділилися міські голови В.Жгутов (Ківерці) та В.Поліщук (Устилуг). Вони обидва зауважили на необхідності проведення реформи децентралізації та приділенні особливої уваги при опрацюванні перспективних планів з метою врахування інтересів органів місцевого самоврядування. Свою зацікавленість виявили також і представники сільських рад, які виявляють бажання об’єднання з Устилузькою міською радою. У свою чергу вони наголосили на необхідності проведення детальних економічних розрахунків вигод, які отримають об’єднані територіальні громади.

Обговоривши алгоритм об’єднання громад відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», проблеми ресурсного забезпечення об’єднаних територіальних громад, було прийнято рішення спільними зусиллями подати пропозиції щодо вдосконалення Методики формування спроможних територіальних громад, яка має стати методичною основою для підготовки Перспективних планів формування територій громад.