У Львові пройшла стартова конференція шведсько-українського проекту

27-28 березня у Львові пройшла стартова конференція шведсько-українського проекту «Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні». Проект фінансується Шведським агентством з міжнародного розвитку (SIDA), а реалізують його шведська урядова організація «Академія Фольке Бернадотте» спільно з двома українськими організаціями – Асоціацією малих міст України та Центром Разумкова, пише Укрінформ.

Захід зібрав разом представників дванадцяти міст-учасників, чотирьох резервних міст та організацій-партнерів проекту. Гостями конференції стали також представники центральних органів влади, інших проектів технічної допомоги, які працюють в сфері верховенства права та місцевого самоврядування.

Метою заходу було зібрати учасників проекту та усі зацікавлені сторони задля побудови спільної платформи для діалогу та успішної реалізації проекту, а також розробити стратегію для ефективної співпраці між містами, експертами, усіма зацікавленими сторонами проекту та іншими проектами технічної допомоги, які діють в сфері місцевого самоврядування та верховенства права в Україні.

Відео дня

На початку заходу учасників привітала керівник відділу співпраці у сфері реформ Посольства Швеції в Україні Крістіна Даніельссон: «Підтримка, яку надає Швеція Україні через різноманітні проекти та програми, є надзвичайно вагомою. Ця підтримка дозволяє Україні швидше рухатися шляхом реформування як місцевого самоврядування, так і інших важливих напрямків».

Керівник проекту Шейн Квінн підкреслив не тільки актуальність, а й певну ризикованість проекту через політичну ситуацію в Україні. Пан Квінн висловив сподівання, що учасникам і партнерам вдасться подолати усі ризики і успішно реалізувати проект.

Міський голова Львова Андрій Садовий у своєму вітальному слові підкреслив важливість співпраці: «500 міст, які є у нашій державі,— це 500 турбореактивних двигунів, які сьогодні працюють на холостому ходу. Якщо дати повноваження, дати можливості, то ці турбореактивні двигуни готові вивести Україну на нову, високу орбіту розвитку. Ми повинні всі бути разом – і українські міста, і наші колеги з Європейського Союзу. Ми повинні об’єднатись і дати можливість цій великій енергії бути позитивною і працювати на розвиток нашої держави».

Голова комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко запевнив, що Комітет готовий до співпраці з проектом та використання шведського досвіду організації та реформування місцевого самоврядування як орієнтиру реалізації принципу децентралізації влади.

Читайте такожУ Раді зареєстровано проект закону про службу в органах місцевого самоврядуванняЗа словами голови Асоціації малих міст України Павла Козирєва, проект обіцяє бути надзвичайно цікавим, адже серед його учасників є різні міста, які мають різні умови для свого розвитку. Це і мегаполіси, такі як Дніпропетровськ, Харків, Івано-Франківськ, і міста обласного значення, такі як Самбір чи Чугуїв, а також міста районного значення, як Долина чи Пирятин.

Від імені ще одного партнера проекту учасників привітав керівник соціологічної служби центру Разумкова Андрій Биченко.

Усі компоненти проекту презентували директор Шейн Квінн, спеціаліст проекту Людмила Чебан та координатор проекту в Україні Юлія Седик. Такими компонентами є самооцінювання, розбудова спроможності через освіту та обмін між містами та залучення громадянського суспільства до співпраці задля зміцнення верховенства права в місцевому самоврядуванні.

Урочиста частина завершилась підписанням протоколів про співпрацю між проектом, Львівською міською радою та Комітетом ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування і врученням представникам дванадцяти міст-учасників сертифікатів про участь у проекті.

Робоча частина конференції розпочалася презентацією директора соціологічної служби центру Разумкова Андрія Биченка щодо висновків дослідження та їх врахування у плануванні майбутньої діяльності проекту. Після цього з презентаціями своїх міст виступили представники усіх міст-учасників.

Конференція також містила практичне завдання для, яка полягала в тому, щоб знайти якомога більше ідей для спільних проектів, які могли б успішно реалізуватися містами в майбутньому. Цю частину заходу модерувала виконавчий директор Асоціації малих міст України Валентина Полтавець. Результатом «мозкового штурму» трьох груп учасників стало декілька надзвичайно цікавих ідей, які було презентовано на початку другого дня заходу.

Народний депутат України Сергій Кудлаєнко, який є членом Наглядового комітету проекту і має неабиякий досвід роботи в місцевому самоврядуванні, розповів про досвід Вінницької міської ради у наданні послуг.

Цікавою частиною конференції стала панель «Встановлення ефективної співпраці між проектами, що діють в сфері місцевого самоврядування та верховенства права в Україні», в якій взяли участь, директор програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» (Міжнародний фонд «Відродження») Роман Романов, старший експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» Єва Калнінья, керівник програми «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» (Рада Європи) Андрій Гук, координатор шведсько-українського проекту «Гендерно орієнтоване бюджетування в Україні» Мая Босніч, координатор шведсько-естонсько-українського проекту «Електронне врядування в Україні» Ханнес Асток, асистент проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» (ОБСЄ) Анна Харченко.

Наприкінці заходу було оглянуто методологію, яка використовуватиметься під час впровадження проекту, а також учасники мали змогу отримати відповіді на запитання від директора соціологічної служби центру Разумкова Андрія Биченка, експерта проекту Айдера Сеїтосманова, директора проекту Шейна Квінна та координатора Юлії Седик.

Нагадуємо, що метою проекту «Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні» є впровадження в систему оцінки діяльності органів місцевого самоврядування інноваційної методики, розробленої  експертами Академії Фольке Бернадотте, яка спрямована на розвиток якості послуг для населення в найбільш актуальних сферах (ЖКГ, землекористування, утилізації твердих побутових відходів, діяльності центрів надання адміністративних послуг тощо) з точки зору базових принципів Верховенства Права.