У ході наради було обговорено низку важливих питань

8 квітня 2015 року у приміщенні ДП УДНДІПМ "ДІПРОМІСТО" відбулась нарада щодо "земельної реформи", яка передбачає передачу земельних ресурсів держави у розпорядження(чи власність) органів місцевого самоврядування.

У ході наради було обговорено низку важливих питань, що стосуються управління і збереження земель, зокрема їхнього раціонального використання з мінімальною корупційною складовою.

Учасники наради визначили, що ключовим завданням є сформування нової парадигми діяльності місцевого самоврядування, а саме швидке та якісне просторове планування в інтересах зростання економічної спроможності громад.

Відео дня

Під час дискусії було погоджено, що врегулювати існуючу проблему (хаотичний дерибан землі) можна шляхом скасування безкоштовного виділення землі. Адже головна проблема у тому, що виділяючи землю безкоштовно, насправді за це отримують гроші, і при тому не малі.

Для прикладу: у Києво-Святошинському районі в поселення було включено якусь космічну цифру - щось 80 тисяч га земель, але все це пішло в категорію "землі житлової забудови" і зовсім не має земель для виробництва, соціальної сфери, обслуговування цієї ж житлової забудови.

За результатами наради учасниками наради було досягнуто згоди забезпечити впровадження таких принципів у земельному законодавстві:

1. Територіальні громади є власниками землі.

2. Безоплатний розподіл земель.

3. Посилення впливу територіальних громад на процес зміни власника та використання земель державної власності.

4. Заборона передачі земель без планувальної документації та припинення передачі земель у приватну власність із земель комунальної та державної власності.

5. Перегляд норм Закону України про регулювання містобудівної діяльності.

6. Встановлення кримінальної відповідальності за порушення генплану.

7. Запровадження індивідуальної відповідальності депутатів за голосування рішень за межами компетенції.