Віталій Француз / zt.gov.ua

Житомирська область починає роботу з децентралізації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося 14 квітня на розширеній нараді у Житомирській облдержадміністрації за участю керівництва обласної ради та ОДА , керівників районів та експерта з питань децентралізації.

На ній голова Житомирської обласної ради Віталій Француз повідомив, що перерозподіл повноважень з центру до регіонів значно покращить соціально-економічний стан територіальних громад Житомирщини. На рівні області визначать суб’єкти, навколо яких будуть об’єднуватися територіальні громади з тим, щоб концентрувати кошти і матеріальні ресурси для розв’язання місцевих проблем. Експерти розроблять оптимальну модель децентралізації для області та покажуть, що потрібно змінити для перерозподілу повноважень з центру на місця.

Відео дня

Так, Житомирська облрада створить робочу групу з узагальнення пропозицій до закону про об’єднання територіальних громад.

«Зараз на Житомирщині ми говоримо про об’єднання навколо міст обласного підпорядкування, про об’єднання навкруги міст районного значення, у третю чергу - про місцевість, де історично були районні центри, а об’єднання села з селом, там, де немає інфраструктури, ми відкладаємо на потім» -,сказав Француз.

Як прозвучало на заході, на території Житомирщини очікується об’єднання територіальних громад у 4 повіти (райони)- Житомирський, Бердичівський, Коростенський та Новоград-Волинський.Кожен з них матиме розраховану на 150 тис. населення велику лікарню.

Всі, хто об’єднаються в межах розробленого в області спеціального перспективного плану, отримають делеговані повноваження на освіту, охорону здоров’я та ін., на фінансування чого отримають субвенцію.

Об’єднані громади в межах районів обиратимуть старост. Вплив старости на життя громади буде ширший, ніж у нинішніх голів райдержадміністрацій. Планується, що староста буде членом виконавчого комітету об’єднаної громади.

Як прозвучало на нараді, об’єднана територіальна громада Житомирщини отримуватиме податок на доходи фізичних осіб, базову дотацію, а також матиме прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом в отриманні освітньої, медичної субвенції та субвенції на підготовку робітничих кадрів, а також стимулюватимуться і капітальні видатки. Також об’єднана територіальна громада отримає додаткові можливості, вона матиме усі права, які мають міста обласного значення, На місцевому рівні в області вже готують працівників органів місцевого самоврядування до роботи у нових умовах.

Загалом, за даними Житомирської ОДА, в Україні буде утворено 100 повітів – об’єднаних територіальних громад. Передбачається, що центром кожної такої громади повинні виступити місто обласного значення, райцентр або населений пункт, який має розвинену інфраструктуру, лікарню і розташований, як правило, найближче до географічного центру об’єднаної громади. Така громада надаватиме 95% усіх послуг, які зараз громадяни отримують в районі.

Як повідомляв УНІАН, урядом затверджена методика створення спроможних територіальних громад, які зможуть надавати якісні послуги у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури завдяки відвідним фінансовим, інфраструктурним та кадровим ресурсам.