Згідно з документом, Мінрегіон сприяє створенню в областях Офісів з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади – так званих Офісів реформ. Ці офіси займатимуться експертно-консультативною роботою з підготовки перспективних планів областей.

Міністерство, за рекомендацією голів ОДА, визначає кандидатури експертів для роботи в Офісах реформ, здійснює організаційну та методичну підтримку. 

Крім того, міністерство забезпечує співпрацю між обласними державними адміністраціями та Офісами реформ, сприяє врахуванню облдержадміністраціями пропозицій офісів щодо розробки перспективних планів, схваленню обласними радами перспективних планів, внесенню на розгляд та затвердженню перспективних планів Кабінетом Міністрів.

Відео дня

Меморандум реалізується в рамках проекту «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні» (проект «Діалог»), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку. Цей проект забезпечить фінансову підтримку діяльності керівників та експертів Офісів реформ, що допомагатимуть відповідним радам розробляти проекти перспективних планів, формуватимуть позитивне сприйняття створення спроможних територіальних громад, консультуватимуть представників органів місцевого самоврядування з зазначених питань. 

Асоціація також розробляє практичні рекомендації для органів місцевого самоврядування щодо практичної реалізації Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Меморандум набирає чинності з моменту його підписання та діє до 5 вересня 2015 року.