maps.nationalgeographic.com

Про це в ефірі програми «Європейська держава» на телеканалі «Рада» сказав директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України Сергій Шаршов, повідомляє прес-служба відомства.

«Якщо аналізувати сучасний стан сільських рад, яких у нас більше 10 тисяч, то треба констатувати, що функцій та повноважень вони майже не мають. Насправді, в більшості випадків вони не надають адміністративних послуг, а лише видають довідки для отримання інших довідок. Наприклад, коли людина хоче оформити субсидію або інший вид соціального захисту, до сільради вона звертається хіба що за довідкою про місце проживання, а основну послугу все одно їде отримувати до райцентру», - пояснив Сергій Шаршов.

Тобто, за його словами, базові адміністративні послуги зосереджені сьогодні в районі, і отримати їх багатьом категоріям населення важко, або, як мінімум, незручно.

Відео дня

«Практичне застосування закону про добровільне об’єднання територіальних громад передбачає, що на території сучасного району може бути створено декілька об’єднаних адміністративно-територіальних одиниць, які матимуть статус, функції і повноваження міста обласного значення. Відбудеться певне розукрупнення районів. І люди отримуватимуть найнеобхідніші адміністративні послуги уже не в райцентрі, а у центрі об’єднаної громади, який у більшості випадків знаходитиметься набагато ближче», - зазначив Сергій Шаршов.

Крім того, він нагадав, що відповідно до закону про добровільне об’єднання територіальних громад, у містах і селах, що увійдуть до складу об’єднаної громади, владу представлятимуть старости. Одна з основних їхніх функцій – збір і первинна обробка запитів населення на отримання адміністративних послуг, а також допомога у оформлення необхідних документів у відповідних інстанціях.

«У нас з 30 тисяч населених пунктів 16 тисяч зараз взагалі не мають органу влади. Це так звані «села без сільрад». Тут з отриманням послуг найкатастрофічніша ситуація. Для вирішення цієї проблеми вже внесено зміни до закону про місцеве самоврядування, яким передбачається, що об’єднана громада має право прийняти рішення про створення посади старости в кожному населеному пункті, який цього потребує», - повідомив Сергій Шаршов.