Як повідомив Сергій Квіт, професійно-технічні училища та технікумами створювалися, орієнтуючись на ту індустрію, яка існувала за радянських часів. Сьогодні економіка, промисловість змінилися, а мережа навчальних закладів лишилася таж сама.

За словами Міністра освіти і науки, вихід з ситуації, який було знайдено – це застосування голландського та німецького досвіду, адже ці країни  мають найкращу професійну освіту.

Відео дня

Сергій Квіт зазначив, що в Україні понад 1300 професійно-технічних училищ і понад 300 технікумів та коледжів, частина з яких увійшли до структури університетів, і яким треба визначитись – чи будуть вони працювати з ринком праці, чи будуть такими підрозділами ранньої профорієнтації.

«Пропонується створити новий тип навчального закладу - багатопрофільний регіональний центр професійної освіти, який працюватиме на обласному рівні», - повідомив Міністр.

За словами Сергія Квіта, визначати долю таких закладів, які не є багатопрофільними, або ж мають невелику кількість спеціальностей, визначатимуть спеціальні ради, ради «стейкхолдерів», які створюватимуться на обласному рівні, і складатимуться з тих, хто зацікавлений в розвитку цих навчальних закладів – це представники самих навчальних закладів, представники місцевої влади, бізнесу та важливих державних підприємств.

Спеціальні ради будуть вирішувати, як організувати ці навчальні заклади, враховуючи  потребами області, наприклад,  якщо область більш аграрна, або орієнтована на хімічну промисловість чи машинобудування. У цих радах також будуть представники від галузей, які знають ситуацію не лише по регіону, а і по всій країні.

«Таким чином держава зможе пов’язати галузь професійно-технічної освіти з ринком праці», - підкреслив Сергій Квіт. За словами Міністра, якщо область індустріально розвинена, в ній можливо буде створити кілька закладів.

Як зазначив Міністр Сергій Квіт, керівництво професійно-технічними закладами слід перенести на обласний рівень, бо саме на цьому рівні зрозуміло, які професії затребувані в регіоні.