despravda.com

Про це повідомляє урядовий ресурс, присвячений децентралізації.

Цей захід – складова масштабної публічної дискусії, в рамках якої має бути визначена оптимальна парадигма розширення повноважень місцевих органів влади в питаннях розпорядження землями з одночасним підсиленням державного контролю за цим процесом.

Головна мета децентралізації в земельній сфері – збереження і ефективне використання українських земель в довгостроковій перспективі та перетворення місцевих громад, які зараз подекуди почуваються гостями на власній території, на їх повноцінного власника.

Відео дня

Як відзначив Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк, підвищення повноважень місцевих органів влади в сфері земельних відносин підтримується на всіх рівнях і зокрема керівництвом Держгеокадастру, як складова загальнодержавної політики децентралізації. Зокрема, це дозволить ліквідувати підґрунтя для конфліктів на мікрорівні, які неминуче виникають, коли земельні питання вирішує одноосібно на віддалі чиновник центрального відомства.

“Я вважаю, що ніхто краще громади не може розібратись, яку ділянку і під що саме відводити, – наголосив Максим Мартинюк. – Тож офіційна позиція Держгеокадастру – розпорядження землями слід передавати на місця, одночасно підсилюючи відповідальність та контроль в цій сфері”.

Один із запропонованих механізмів реалізації цієї реформи – підвищення ролі містобудівної документації в розпорядженні землями. Наявність чіткого плану розвитку дозволить забезпечити гармонійний розвиток територій і знайти баланс інтересів громади та держави.

Учасники круглого столу також розглянули питання необхідності перегляду практики безоплатного розподілу земель, внесення змін до закону про регулювання містобудівної діяльності та запровадження індивідуальної відповідальності депутатів за голосування рішень за межами компетенції.

Результатом дискусії стане напрацювання законодавчих ініціатив та пропозицій, які будуть передані на розгляд міністерств, а згодом – до Парламенту.