Сергій Чернов / kname.edu.ua

«Перші  кроки фінансової децентралізації показали, що ми рухаємося у правильному напрямку, зменшується кількість збиткових громад. Але вважаю, що необхідно конституційно гарантувати самостійну економічну основу діяльності суб’єктів місцевого самоврядування усіх рівнів. І визначити основні повноваження районних і обласних рад щодо управління комунальною власністю територіальних спільнот. А також  щодо використання природних ресурсів місцевого значення, які перебувають у комунальній власності», — сказав Сергій Чернов, повідомляється на сайті Української асоціації районних і обласних рад.

За його словами, висока централізація відповідає завданням стабілізації держави. Але ніколи, як свідчить світова практика, вона не відповідала потребам модернізації держави. Треба шукати баланс та знаходити свою модель.

Читайте такожНа Харківщині хочуть почати об'єднання територіальних громад з "матрьошок"

Відео дня

«Гарантувати треба проведення консультацій з органами місцевого самоврядування під час прийняття державними органами рішень, які безпосередньо стосуються питань, віднесених до відання місцевого самоврядування.

Потрібно закріпити право органів місцевого самоврядування звертатися до Конституційного Суду з поданнями щодо конституційності законів, актів Президента України, Кабінету Міністрів з питань, які стосуються місцевого самоврядування, захисту прав та інтересів територіальних громад», — висловив свою точку зору президент української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.