Порошенко створив Раду регіонального розвитку / Фото УНІАН

Новостворений орган очолює Президент. До складу Ради увійшли Прем‘єр-міністр, Голова Верховної Ради, Прем‘єр-міністр, керівники органів місцевого самоврядування і органів влади, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, повідомляє Асоціація міст України.

Згідно з Указом, Раду створено з метою сприяння налагодженню ефективної взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування у питаннях напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади, здійснення реформ у сфері децентралізації управління регіональним розвитком, вирішення проблемних питань життєзабезпечення регіонів.

Читайте такожЗміни до Конституції щодо децентралізації мають бути проголосовані двічі до 15 липня - ГройсманПершим завданням Ради регіонального розвитку стане реалізація нових пріоритетів державної регіональної політики, які зафіксовані в Законі про засади державної регіональної політики. Це, у першу чергу, ефективне використання внутрішнього потенціалу кожного регіону, стимулювання та підтримка місцевих ініціатив, скорочення розриву між рівнем життя людей у різних регіонах, підвищення конкурентоспроможності регіонів».

Відео дня

Враховуючи початок роботи Конституційної комісії, перші засідання Ради регіонального розвитку будуть присвячені формуванню нової територіальної основи місцевого самоврядування та розробці відповідних змін до Конституції. Рада стане представником регіонів в центрі та представником центру в регіонах яка забезпечить, з одного боку, врахування інтересів регіонів при опрацюванні та прийнятті рішень центральними органами, а з іншого – моніторинг виконання цих рішень на місцях.

Ще один важливий напрямок роботи Ради – подолання відсталості та підвищення інвестиційної привабливості регіонів. 

Окрім законів України Рада у своїй діяльності враховуватиме стандарти Європейської хартії місцевого самоврядування та вивчатиме найкращий міжнародний досвід. 

Текст Указу