Сергій Чернов / Фото УНИАН

Роль регіональних органів місцевого самоврядування слід закріпити на конституційно-правовому рівні.

Таку тезу висловив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов на засіданні робочої групи з питань організації державної влади та децентралізації, що працює у складі Конституційної комісії, повідомляється на сайті Української асоціації районних та обласних рад.

«Ми розуміємо, що Конституція це не інструкція і не рядовий закон, в яких можливо і необхідно виписати детально повноваження та механізми їх реалізації. Але конституційне закріплення хоча б основних повноважень органів місцевого самоврядування є не тільки суто юридичним фактом, а головне – конституційною гарантією діяльності органів місцевого самоврядування», — говорить Сергій Чернов.

Він також конкретизував: «Практика говорить про те, що коли ми віддаємо всі посилання на законодавство, то законодавець або нормативні акти уряду і міністерств руйнують все, що навіть було закріплено в Конституції.Прикладів цьому чимало. Це і ставки оренди комунального майна, які використовують органи місцевого самоврядування, відповідно до рішення уряду 1995 року, що не дає змогу бути комунальному майну конкурентоздатним. Або водоймища, які сьогодні в основному знаходяться у державній власності. Тож треба виписати чітко і зрозуміло основне, чим будуть розпоряджатися органи місцевого самоврядування, і що входитиме в податкову базу».

Найскладніше, на думку голови Харківської обласної ради, буде окреслити трикутник Президент-Верховна Рада-Уряд на місцевому рівні.

«Тут треба забезпечити і правонаступництво, і поступальний характер регіонального управління. Але щоб не сталося так, як сьогодні є в законодавстві, коли без депутатів обласної ради та їх рішення законодавець сам делегував повноваження. Потрібно визначити на конституційно-правовому рівні роль регіональних органів місцевого самоврядування як суб’єктів, відповідальних за вироблення і реалізацію регіональної політики, програм регіонального розвитку і закріпити головні повноваження цих органів, щоб не було конкуренції компетенцій», — підкреслив Сергій Чернов.