У всіх регіонах будуть відкриті офіси зі сприяння реформам / karta-ukraina.simf.name

Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

«Ми зробили практичну маршрутну карту, яка відповідає  на всі питання – чому, як, коли і хто. Важливо, щоб сьогодні на місцях з’явилися лідери, представники місцевих еліт, які будуть брати на себе відповідальність за розвиток  територіальних громад і матимуть всі необхідні повноваження і ресурси для цього», - сказав віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час семінару-наради з питань впровадження в регіонах реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади та презентації постанови Кабінету міністрів «Про методику формування спроможних територіальних громад».

Відео дня

Геннадій Зубко подякував Раді Європи за підтримку ініціативи Мінрегіону по відкриттю мережі Офісів з реформи місцевого самоврядування в Україні.

«Ми можемо практично з наступного тижня відкривати Офіси по підтримці реформ у кожному регіоні. Це такі центри, які допоможуть створити експертну групу, що працюватиме конкретно на місці і надаватиме експертну і технічну допомогу і координуватиме місцеві еліти», - зазначив він.

«Принцип добровільності і ефективності, це дві умови, на яких повинні базуватись перспективні плани формування спроможних територіальних громад», - наголосив Віце-прем’єр-міністр України.

«Під час візитів до європейських країн, а також під час зустрічей із представниками європейських структур ключовими питаннями до української влади є саме децентралізація, передача повноважень на місця, проведення конституційної реформи. Це ключова реформа в Україні, яка відкриває шлях і до дерегуляції, і до збільшення активності громад, і до боротьби з корупцією і до прозорості влади. Найголовніше це те, що відкриває шлях до регіонального розвитку, - підкреслив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр України зауважив, що «по всій Європі успішно діє така система: конкретний регіон має свої особливості, які він розвиває, створює умови і можливості для інвесторів. Такий регіон дуже швидко розвивається і стає конкурентоспроможним. Ці процеси відбуваються не за рішенням влади, а з ініціативи і за рішеннями місцевих еліт».

 «Головне питання сьогодні полягає в тому, хто саме буде займатись цією реформою, хто конкретно на місцях буде  впроваджувати цю реформую. Недостатньо  прийняти закон, нам потрібно донести до людей, а що саме вона їм дасть, які сьогодні є перспективи розвитку в Україні», - зазначив він.