minregion.gov.ua

Україна повинна здійснити перехід від радянської системи формування нормативів до європейської, заявив віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час наради у міністерстві, повідомляється на сайті міністерства.

За його словами, практика старих неефективних методик формування комунальних тарифів повинна піти у минуле. Натомість, у кожній оселі мають стояти лічильники.

«Відповідальне та економне споживання – це те, до чого давно звикли громадяни європейських країн. Ми маємо навчити цьому українців – і людей, і компанії. Сьогодні вже надто дорого та неефективно йти шляхом старих методик та дотацій», – наголосив Геннадій Зубко.

Відео дня

Віце-прем’єр-міністр також додав, що навіть нинішні події у країні можуть стати поштовхом до позитивних змін. І успішно розпочаті реформи, зокрема, децентралізації та місцевого самоврядування, – яскравий цьому приклад.

Читайте такожЗубко: бюджетна децентралізація - це прогнозованість та стабільність місцевих бюджетів у 2016 році

«Україна має використати сьогоднішню ситуацію для реформ та стрімкого розвитку. На жаль, не всі це поки що розуміють та усвідомлюють. Тому доводиться постійно проводити робочі зустрічі та переконувати людей – у тому числі й політиків – у тому, що Україна не повинна обтяжувати себе тягарем минулого. Приміром, буквально завтра ми розмовлятимемо про це з Юлією Володимирівною Тимошенко. Проте, я абсолютно впевнений, що наша країна повинна рухатися не назад, а вперед. Від застарілих радянських стандартів – до прогресивних європейських», – зазначив Геннадій Зубко.

Раніше УНІАН повідомляв, що Зубко розповів про енергоефективність і перебіг реформ.

Довідка. Кабінет міністрів України прийняв постанову про компенсації витрат громадян на енергоефективність, якою передбачено 343 млн. грн. на відповідні заходи. Зокрема, 47,6 млн. грн. – на компенсацію придбання «негазових» котлів, 198 млн. грн. – на компенсацію коштів на утеплення індивідуальних будинків, зокрема, придбання матеріалів не покрівлю, вікна, утеплення стін та приладів обліку теплової енергії, 97,9 млн. грн. – на компенсацію придбання енергоефективного обладнання та матеріалів ОСББ. Передбачається, що ця програма охопить близько 134 тис. сімей.