rada.zp.ua

Завдання структури – стати каталізатором децентралізації влади в Україні. Група експертів, які на першому етапі будуть надавати організаційну, консультативну, інформаційну допомогу громадам підуть «в народ» пояснювати суть реформи та переваги об'єднання у громади, Повідомляється на сайті Запорізької обласної Ради.

Враховуючи тісну взаємодію з органами місцевого самоврядування та органами державної влади, Офіс Реформ у Запорізькій області презентували перший заступник голови Запорізької обласної ради Світлана Абдурахманова і голова Запорізької облдержадміністрації Григорій Самардак. Крім того, участь у презентації взяв депутат Запорізької обласної ради, голова постійної депутатської комісії з питань регуляторної політики та підприємництва Олександр Бабич.

Згідно з графіком реформи, Запорізький Офіс Реформ до 1 червня має підготувати проект перспективного плану формування територій громад. Планується, що після проведення всебічних консультацій з уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування та їх асоціаціями перспективний план буде винесено на сесію Запорізької обласної ради, заплановану на 28 травня.

Відео дня

Читайте такожГромади Харківщини отримають більше повноважень і додаткові фінанси

На підставі затвердженого плану регіон вже може розраховувати на фінансування своїх потреб з Державного фонду регіонального розвитку. Весь процес формування дієздатних територіальних громад має бути завершено у вересні. Планується, що чергові місцеві вибори, які відповідно до Конституції України мають відбутися 25 жовтня, пройдуть вже на новій територіальній основі.

"Про необхідність децентралізації влади говорять давно, але зараз почали реальні дії. Законодавча база безнадійно застаріла – ми досі користуємося постановою про адміністративний устрій 1981 року УРСР. Реформа дозволить докорінно змінити і систему фінансування, і систему надання послуг населенню. Переваги бюджетної децентралізації Запорізька область уже частково випробувала на собі: у цьому році обласний бюджет зріс на 1,6 млрд гривень. Перерозподіл влади передбачає, що 65% зібраних податків будуть залишатися на місцях і 35% - «іти» до бюджету держави на виконання делегованих повноважень. Це - мрія всіх органів місцевого самоврядування незалежної України", - сказала перший заступник голови Запорізької обласної ради Світлана Абдурахманова.

За словами директора Запорізького Офісу Реформ Олександра Свистуна, експерти найближчим часом презентують проект перспективного плану формування територій громад. Офіс Реформ запрошує до діалогу всіх жителів Запорізької області.

"Ми готові враховувати всі побажання запорожців, щоб на території нашої області були сформовані дійсно дієздатні громади, які зможуть забезпечувати своїм громадянам гідні умови для життя, навчання, лікування і соціального обслуговування, - сказав Олександр Свистун, наголосивши, що Запорізький Офіс Реформ – це медіатор між органами влади та громадами.

Раніше УНІАН повідомляв, що на Кіровоградщині відбулося перше засідання обласної робочої групи щодо формування територій громад.