sorada.gov.uaУ сумській облраді розповіли про впровадження децентралізації / sorada.gov.ua

Керівник депутатського корпусу обласної ради Віра Лаврик заявляє, що процес децентралізації досить непростий. повідомляється на сайті Сумської обласної ради.

На думку Віри Іванівни, це можливо, якщо «дійдемо до кожного районного центру, до кожного села, чи не до кожної людини, аби не виникав супротив громади. Тож для цього необхідна зрозуміла покрокова методика та серйозна роз’яснювальна робота на рівні районів та сіл».

Читайте такожУ Тернополі обговорили питання децентралізації

Відео дня

Одним із таких кроків стала відеоконференція за участі представників майже всіх областей України, де обговорювали практичні аспекти формування дієздатних громад. Делегацію Сумщини очолювали заступник голови обласної ради Віра Лаврик та перший заступник голови ОДА Олександр Марченко за участі інших посадовців, представників громади. Сумські керманичі та їхні колеги з обласних і районних рад висловили занепокоєння тим фактом, що сильні громади не бажають об’єднуватися зі слабкими та дотаційними. Також вони наголосили, що не менш важливими питаннями при децентралізації є перспективи розпорядження землями за межами населених пунктів, оптимізація мережі шкіл та лікарень, ситуація з дорогами в країні тощо.

Разом з тим учасники цієї відеонаради, інших заходів, зокрема засідання у Верховній Раді робочої групи з питань організації держав влади і децентралізації, створеної у складі Конституційної комісії, та тренінгу в Ірпіні для керівників прес-служб та представників ЗМІ, у тому числі й нашої області, які працюють у сфері місцевого самоврядування та регіонального розвитку, інших заходів погодились саме з поетапністю впровадження Закону «Про об’єднання територіальних громад».

Як зазначалося, перший етап стосується затвердження Методики формування спроможних територіальних громад. Другий – ухвалення перспективного плану формування дієздатних громад. Третій – об’єднання територіальних громад відповідно до перспективного плану. І нарешті четвертий – формування органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад і проведення там перших виборів.

Звісно, можливі коригування у механізмі дій Закону «Про об’єднання територіальних громад», але його впровадження – назріло і, однозначно, є необхідним для країни.

До слова, сумські журналісти - учасники тренінгу «Реформи з децентралізації у медіа» - мали змогу отримати відповіді на запитання щодо висвітлення зазначеного питання з «перших вуст», адже тренером був розробник та ідеолог реформ з децентралізації, директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак. Крім того, тренінг у рамках інформаційно-просвітницької кампанії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO включав практичні аспекти. Журналістську майстерню відточували під патронатом провідного журналіста України Анни Безулик.

Раніше УНІАН повідомляв, що стартував процес об'єднання територіальних громад Бериславщини.