jkg-portal.com.ua

Про це в програмі «Твоя влада» на 5 каналі, обговорюючи питання децентралізації та реформи місцевого самоврядування, сказав виконавчий директор Асоціації міст України (АМУ) Мирослав Пітцик.

Читайте такожАсоціація міст України: активна інформаційна політика – запорука успіху децентралізаційних реформ

За його словами, на сьогодні в Україні лише п’ята частина місцевих громад може себе хоч якось забезпечувати. У більшості місцевих бюджетів не вистачає коштів навіть на утримання штатних посадовців.

Відео дня

«Якщо в структурі бюджету зарплата місцевих управлінців не перевищує 20 відсотків, а решта 80 відсотків лишається на розвиток території – така громада має право на існування, незалежно від чисельності її членів. Якщо ж пропорції інші, то громада мусить об’єднатися із більш спроможною», - переконаний Мирослав Пітцик.

Досвід Польщі показує, відзначив він, що навіть у кризовий період, за наявності повноцінних спроможних громад, економіка країни зростає.

«Ми врахували європейський досвід і почали реформу з фінансової децентралізації, щоб майбутні громади мали ресурс. Сьогодні набір податків і зборів, які матиме громада міста обласного значення, або об’єднання громад, значно ширший, ніж у багатьох європейських країнах. Скажімо, у поляків до місцевих бюджетів не надходять єдиний податок та акцизний збір, а у нас буде», - повідомив виконавчий директор АМУ.

На його думку, наявність ресурсів у громади дозволить пожвавити економічну ситуацію в містах, селищах і селах. В результаті будуть створюватися нові робочі місця, залучатимуться інвестиції, а люди отримають доступ до цивілізованих соціальних послуг, незалежно від місця проживання.

«У підвищенні якості життя, а не просто у формуванні, чи об’єднанні громад і полягає суть реформи місцевого самоврядування», - підкреслив Мирослав Пітцик.