УНІАН

На цьому він наголосив під час прес-конференції у Чернігові, повідомляє прес-служба Міносвіти.

«Система профтехосвіти застаріла. Сьогодні уже нема тих заводів і фабрик, для яких готували спеціалістів у технікумах та училищах. Тож варто переглянути кількість спеціальностей на предмет їх затребуваності у кожному регіоні», - підкреслив Квіт.

Міністр зазначив, що буде зроблено багато змін практично в усіх галузях освіти і науки. Проте, за словами Квіта, для нововведень необхідна фінансова підтримка. Через антитерористичну операцію на сході країни видаткову частину державного бюджету скорочено. Це не могло не накласти свій відбиток і на сферу освіти. Втім, міністр зазначив, що ті кроки, які робить держава у напрямку реформ, серед них і децентралізація, відкривають великі можливості на місцях.

Відео дня

«Чимало можна отримати від результатів децентралізації, котра вже впроваджується. Внесено зміни до Бюджетного кодексу. Тобто, гроші з обласного бюджету також можна використовувати для вирішення освітніх питань. Адже місцева влада має набагато більше можливостей вирівняти ситуацію», - підкреслив Квіт.

Як повідомив міністр освіти і науки, чимало змін потребує інфраструктура та організація освітнього процесу, особливо в сільській місцевості.

Зокрема, початкова школа має бути там, де дитина народилася та проживає. «Коли мова йде про профільну школу, то тут вже мають створюватися спеціальні заклади з відповідним матеріально-технічним забезпеченням та кадрами. І, зрозуміло, що вони не будуть знаходитися у кожному населеному пункті. Варто зауважити, що відновлюватимуться скасовані минулоріч програми з інформатизації та програма «Шкільний автобус», - зазначив  Квіт.