Фото УНИАН

Про це в ефірі програми «Шустер live» заявив екс-заступник губернатора Дніпропетровської області, один з лідерів політичної партії «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» Геннадій Корбан, передає прес-служба політика.

«Панацея для того, щоб до влади прийшли молоді і свіжі люди з іншою психологією - це децентралізація. Але не та децентралізація, яку нам зараз намагаються нав'язати згори. Потрібна не брехлива, а справжня: фінасова, податкова, економічна, кадрова», - підкреслив Корбан.

Відео дня

Він розкритикував нові зміни до Конституції України: «Президент отримав проект змін до Конституції щодо децентралізації і там є дві ключові речі: президент має право на призначення префектів і на розпуск місцевої ради. Кому потрібна така децентралізація? Це знову обман», - підкреслив екс-заступник губернатора Дніпропетровської області.

Корбан пропонує дати можливість місцевим елітам в областях самим визначитися з ключовими аспектами децентралізації. Але перш за все, дати регіонам фінансову та кадрову самостійність. Місцева влада повинна сама формувати свою команду, а не чекати призначенців із Києва. І вільно розпоряджатися доходами області.

«Ви збираєте гроші, вони - прямим ходом до Києва, а далі вам встановлюють ліміт. За нас, в 2014 році, Дніпропетровська область щодня на верх віддавала 100-150 млн гривень доходів різних податків і зборів. А ліміт на платежі був 1млн 200 тисяч в день. Водночас, Донецька область, яка на половину вже не існувала, мала на платежі в день по 2,5 млн грн. Як зробити реформи? Як можна будувати країну, якщо ви не можете скористатися грошима, які ви заробляєте? Система державного устрою не спрямована не те, щоб допомагати людині. Вона нищить людей, і чиновників, і тих, хто бореться з цією системою», - резюмував Корбан.