mk.strichka.com

На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Сьогодні він взяв участь у засіданні Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування, яка відбулася в стінах Верховної Ради.

«Ці точкові зміни, які Уряд спільно з парламентом намагаються робити в рамках чинної Конституції, є звичайно важливими, але не забезпечують системності та відчутного позитивного ефекту. Тому, з метою забезпечення комплексних реформ, спрямованих на розвиток та зміцнення місцевого самоврядування, Уряд також вважає невідкладним завданням розпочати процес підготовки та внесення змін до Конституції України», - сказав Геннадій Зубко.

За його словами, Мінрегіон планує вже на цьому тижні ініціювати підготовку узгоджених пропозицій до проекту внесення змін до Конституції України в частині децентралізації та місцевого самоврядування з врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії до попереднього законопроекту.

Відео дня

«Із визначенням парламентом позиції щодо внесення змін до Конституції України, Уряд зможе внести до парламенту  другий пакет реформ з питань розширення децентралізації та розвитку місцевого самоврядування», - додав урядовець.

Він поінформував, що Мінрегіон, спільно з вітчизняними та зарубіжними експертами, за підтримки Ради Європи, інституцій Європейського Союзу, Міжнародного фонду «Відродження», проектів та програм, що підтримуються урядами багатьох країн (Польщі, США, Канади, Німеччини, Швейцарії, Швеції, Великобританії, інших) розробляє пакет законодавчих ініціатив, які передбачено Планом заходів з реалізації Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Також в Мінрегіоні утворено Експертну Раду з питань децентралізації, місцевого самоврядування та регіональної політики, до якої увійшли представники від всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, народні депутати України, провідні вітчизняні а також зарубіжні експерти.

Прес-служба Віце-прем'єр-міністра України