У РПР закликають до реальної реформи

Про це говориться у зверненні ініціативи.

"Законопроект №0915 «Про добровільне об’єднання територіальних громад» надає право громадам зростати шляхом об’єднання, створює можливості для власного розвитку та підвищення економічної спроможності.

Проте під час розгляду Законопроекту у Комітеті Верховної Ради було вилучено основну статтю, яка гарантувала початок проведення справжньої реформи місцевого самоврядування в Україні", - звертаються активісти.

Відео дня

За їх словами, зокрема було вилучено статтю 12 про «Перспективний план формування територій громад Автономної Республіки Крим, області».

"Важливість повернення статті 12 у редакції першого читання до тексту Законопроекту полягає у тому, що:

1. виключно на основі розробленого перспективного плану об’єднаним територіальним громадам надається державна фінансова та технічна підтримка;

2. об’єднанні територіальні громади, що створюються згідно перспективним планом, отримують такі ж повноваження та ресурси, як і міста обласного значення", - говориться у зверненні.

Як підкреслюють активісти, без розробки перспективних планів формування громад ми не отримаємо зміни адміністративно-територіального устрою, а процес об’єднання територіальних громад залишиться виключно на папері", - наголошують у РПР.

На їх думку, перспективний план формування спроможних громад виглядає так:

- визначає орієнтири (можливості) для об’єднання територіальних громад, які дозволять отримати максимальні переваги (економічне зростання, покращення якості надання адміністративних та соціальних послуг (медицина, освіта, пожежна безпека тощо);

- затверджується виключно обласною радою, яка представляє спільні інтереси всіх територіальних громад області;

- розробляється за участі територіальних громад;

Зауважимо, що створення перспективних планів формування громад є міжнародною практикою, яка використовувалася під час проведення реформи децентралізації влади у таких країнах як Німеччина, Франція, Данія, Латвія, Естонія.

Об’єднання територіальних громад відбувається виключно на добровільній основі.

У зв’язку з цим Реанімаційний пакет реформ закликає депутатів Верховної Ради України: підтримати Законопроект № 0915 «Про добровільне об’єднання територіальних громад»; повернути до тексту Законопроекту статтю 12 (про перспективний план формування спроможних громад) у редакції першого читання.