Порошенко розповів особливості реформи децентралізації України / Фото УНИАН

Президент України Петро Порошенко стверджує, що реформа децентралізації дасть регіонам України більше, ніж регіони Росії мають "на папері" від федеративного устрою РФ. 

У той же час, за словами Порошенка, самоїфедералізації в Україні не буде, тому що переважна більшість українців виступає за унітарний устрій країни. 

"Ідеї федералізації нам настирливо намагаються експортувати з сусідньої держави, при чому, за іронією долі, сусідня держава є найбільш централізованою в регіоні, а федеральна назва - тільки на папері", - підкреслив Порошенко. 

Відео дня

Для обґрунтування свого прикладу Порошенко зазначив, що готовий дати територіальним громадам України права, які на даний момент є федеральної Росії "на папері". 

У той же час, згідно з його посилом, цього не потрібно, тому що реформа децентралізації, за яку він несе особисту відповідальність, дасть регіонам України права ширше, ніж "федералізація" за російським зразком. 

"Перш ніж повчати когось, потрібно подивитися на себе", - додав Порошенко. 

"Ми передаємо і гроші, і джерела, і відповідальність територіальним громадам в рамках децентралізації", - запевнив Порошенко.

У той же час, Порошенко наполягає, що єдиною державною мовою в Україні буде українська, проте на регіональному рівні місцеві громади будуть мати всі повноваження приймати та використовувати інші мови як в роботі, так і в побуті.  
Раніше Порошенко заявляв, що для доказу світу, що українці проти федералізації, він готовий поставити дане питання на референдум.