Фото УНІАН

У Верховній Раді зареєстровані 10 законопроектів з різних питань функціонування місцевого самоврядування.

Як повідомили УНІАН у прес-службі ВР, про це сказав голова парламенту Володимир Гройсман під час другого засідання Експертної групи з питань законодавчого забезпечення децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.

За словами Гройсмана, «реформа врядування потрібна країні. Я готовий заплатити будь-яку особисту політичну ціну, аби реформа місцевого самоврядування відбулася».

Відео дня

Він зазначив, що процес децентралізації на законодавчому рівні фактично розпочався.

Читайте такожНі про яку автономію Донбасу не може бути мови - Гройсман

Гройсман висловив думку про доцільність роботи Експертної групи з питань законодавчого забезпечення децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування на постійній основі, оскільки до її складу увійшли відомі у цій царині фахівці та експерти.

Члени Експертної групи розглянули питання щодо першочергових заходів із законодавчого забезпечення реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади, а також про результати опрацювання законодавчих ініціатив, наданих для розгляду Експертною групою.

Під час засідання йшлося про необхідність налагодження системної співпраці з органами виконавчої влади у регіонах для реалізації реформи врядування на місцях, було обговорено різні моделі адміністративно-територіального устрою та співпраці між владою та органами місцевого самоврядування, головні принципи закріплення їх повноважень.

Учасники засідання наголошували, що «розпочата дискусія свідчить про існування різних думок щодо реформи, але це базова реформа, і альтернативи їй немає».

Читайте такожДецентралізація дасть регіонам України більше, ніж регіонам РФ дала федералізація - Порошенко

Підбиваючи підсумки обговорення, Гройсман зазначив, що до наступного засідання Експертної групи потрібно розробити «проекти двох планів дій».

Перший план, за його словами, - це пакет законопроектів щодо внесення змін до Конституції України і законопроекти щодо місцевого самоврядування у розвиток конституційних змін. Другий стосується переліку законів, які можна прийняти до внесення змін до Конституції і які потрібно ухвалити до завершення нинішньої сесії рарламенту.

«Усі законопроекти, які стосуватимуться місцевого самоврядування, будуть виноситися на розгляд Експертної групи, і висновок групи надаватиметься депутатам для врахування при голосуванні», - сказав Гройсман.