Генадій Зубко / kvedomosti.com

Презентація відбулася в рамках реалізації програми «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні».

Асоціацію міст України представляв директор Центру аналізу та розробки законодавства О.Слобожан.

Фаховий огляд, представлений під час засідання, містить концептуальні висновки та пропозиції Ради Європи з питань реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади щодо 22 сфер, серед яких: фінанси, право, кадрове забезпечення, повноваження та відповідальність, комунікації, ресурси та графік впровадження реформи.

Відео дня

Читайте такожПрийняті сьогодні закони ведуть до формування ефективної регіональної політики - віце-прем'єр

Міжнародні експерти також презентували досвід європейських країн з питань реформ муніципальної консолідації Албанії, Грузії, Латвії, Литви та Норвегії.

Хід реформи в Україні представив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Г.Зубко. Він розповів, що після ухвалення необхідних законів наразі розпочався другий важливий етап реформи. 

Віце-прем’єр-міністр зупинився на питаннях організації роботи регіональних офісів з впровадження реформи децентралізації, які, на його переконання, стануть «містком» між центральною та місцевою владою і допоможуть у налагодженні зворотного зв’язку в ході проведення реформи. 

«Ми вважаємо, що сьогодні потрібно на базі місцевих адміністрацій разом із місцевими радами відкрити офіси з впровадження цих реформ, які дозволили б налагодити тісну комунікацію між територіальними громадами, урядом та парламентом. Це дасть можливість доносити інформацію не лише на місцях, де ми впроваджуємо реформи, а й отримувати зворотній зв'язок про перебіг цього процесу», – зазначив Г.Зубко.

Крім того, віце-прем'єр розповів, що зараз також стоїть завдання провести велику роботу з роз’яснення того, як громади можуть стати конкурентоспроможними, як вони можуть формувати свій бюджет, про фінансові надходження і видатки, щоб стати більш самостійними.

Регіональні офіси мають стати інструментом, який допоможе пришвидшити заплановані кроки з децентралізації влади.

Нагадаємо, що під час наради АМУ з міськими головами міст районного значення 13 лютого у Києві, Г.Зубко запевнив, що безпосереднє впровадження реформ в областях здійснюватиме офіс уповноваженого представника Уряду з питань реформи місцевого самоврядування. Причому, громади у кожному регіоні мають визначитися на конкурсній основі і запропонувати кандидатури на ці посади. За результатами наради, АМУ за допомогою регіональних відділень підготує для Кабінету Міністрів пропозиції щодо кандидатур уповноважених Уряду з питань децентралізації в областях.