Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, у ньому взяли участь представники різних міністерств та відомств.

Як зазначила заступник директора департаменту місцевих бюджетів, начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів Галина Маркович, зміни у Бюджетний кодекс вносяться комплексно і несуть кардинальні зміни перерозподілу фінансів. Вводяться нові підходи до взаємодії центральних і місцевих бюджетів, які будуть стимулювати місцеву владу до нарощування доходної бази.

Читайте такожДецентралізація потребує оновлення бюджетної системи

Відео дня

«Частина соціальних витрат, таких як фінансування медицини та освіти, держава бере на себе через надання субвенцій. Вводиться система фінансового вирівнювання замість тотальної балансування», - сказала Маркович.

За даними Мінфіну, завдяки впровадженню нової моделі фінансового забезпечення, місцеві бюджети отримають додатковий ресурс у загальний фонд на суму понад 22 млрд грн. Зокрема, на місця з держбюджету передано 100% плати за надання адміністративних послуг та держмита, 10% податку на прибуток приватних підприємств.

Крім того, джерела наповнення місцевих бюджетів розширені за рахунок впровадження акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти) за ставкою 5% вартості реалізованого товару, 80% екологічного податку (замість 35%) і т. д.

Читайте такожГромади не страждають на сепаратизм

За словами начальника відділу розробки нормативно-правових актів та інформаційно-аналітичного забезпечення управління місцевих податків і зборів, плати за землю департаменту оподаткування юридичних осіб ДФС України Вікторії Попової, внаслідок внесених до кодексу змін відбулося скорочення загальнодержавних та місцевих зборів. Наприклад, відмінено фіксований сільськогосподарський податок. Водночас реформована система місцевих податків, у які зараз входить плата за землю, на нерухомість, транспортний і підакцизний збори. За даними ДФС, надходження до місцевих бюджетів станом на 1 березня склали 12,997 млрд 500 тис. грн. За січень-лютий у місцеві бюджети надійшло: 352,9 млн грн акцизного податку з реалізації через роздрібну мережу підакцизних товарів; більш 2,084 млрд грн. податку на майно, у т. ч. транспортного податку - 3 млн грн, податку на нерухомість - 20,9 млн.

Як зазначила начальник відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення департаменту економіки та фінансування МОН Оксана Ткаченко, для системи освіти ключовою зміною є отримання субвенцій. За її словами, в 2015 році освітня субвенція з держбюджету місцевим бюджетам складе понад 43,719 млрд грн, субвенція на підготовку робітничих кадрів - більш 5,839 млн грн.

Під час круглого столу також було зазначено, що дані роз'яснювальні заходи у регіонах проводяться за підтримки швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та уряду Великобританії.

Раніше УНІАН повідомляв, що у Дніпропетровську в середу, 4 березня, відбувся перший із серії регіональних круглих столів з питань бюджетної та податкової децентралізації в 2015 році, організований Міністерством регіонального розвитку спільно з Державною фіскальною службою, Міністерством фінансів та іншими відомствами.