Одеса

26-27 березня в Одесі пройшло засідання секції юристів місцевих рад АМУ в рамках проекту USAID «ДІАЛОГ». У засіданні Секції взяли участь керівники юридичних служб місцевих рад з 26 міст-членів АМУ (було представлено 12 областей України), а також представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

В ході обговорення представник Мінрегіону наголосив, що важливо правильно донести головні ідеї реформи як до фахівців, що значною мірою впливають на формування думки в середовищі посадових осіб місцевого самоврядування, так і до депутатів місцевих рад.

Учасники висловили підтримку добровільному об’єднанню територіальних громад як першому етапу зміни територіальної організації влади, але, зокрема, звернули увагу Мінрегіону та АМУ на потребу методичного супроводу та забезпечення фінансового стимулювання об’єднання громад.

Відео дня

Юристи місцевих рад підтримали Проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», розроблений Нацдержслужбою, та позицію Асоціації щодо нього, а також вирішили у робочому порядку подати пропозиції щодо технічного вдосконалення законопроекту при його опрацюванні у профільному парламентському Комітеті.

У той же час, експерти АМУ наголосили, що запровадження законопроекту «Про адміністративну процедуру», що розроблений Мін’юстом, ускладнить роботу органів місцевого самоврядування, призведе до затягування розгляду питань та збільшення формальних підстав для оскарження дій органів місцевого самоврядування до суду. Учасники засідання загалом підтримали позицію Асоціації щодо необхідності суттєвого доопрацювання та спрощення цього законопроекту з переглядом його концепції.

Члени Секції підтримали Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства» №1546 від 22.12.2014р.

За підсумками засідання Секції експерти Центру аналізу та розробки законодавства АМУ підготують пропозиції на основі позиції представників юридичних служб міських рад та спрямують їх у Мінрегіон та парламентські Комітети