Це одна з реформ, яку ми можемо зробити протягом найближчих кількох тижнів - Гройсман

Від Асоціації міст України участь у нараді з підготовки законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», взяв Виконавчий директор М.Пітцик.  

Голова Верховної Ради наголосив, що проведення децентралізації на системному рівні є надзвичайно важливим завданням. «Наша принципова позиція - найближчим часом ухвалити рішення Парламенту, аби надати органам місцевого самоврядування можливість повноцінно розвиватися», - наголосив В.Гройсман.

Читайте такожВ Україні не затвердили всього 11 місцевих бюджетів

Відео дня

Загалом, на думку керівника Парламенту, у віданні органів місцевої влади мають перебувати питання будівництва, розпорядження землею, деякі питання, які нині перебувають у юрисдикції міграційної служби, а також питання реєстрації актів цивільного стану, місця проживання, прав на нерухоме майно, а також фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб. У віданні держави, вважає В.Гройсман, мають залишитися «стандарти, алгоритми, контроль та утримання реєстрів».

Причому він особливо наголосив на важливості «знищення корупційної моделі» у процесі врегулювання питання щодо надання органами місцевого самоврядування базових адміністративних послуг.

«Мені б хотілося, щоб ми знайшли підхід до розширення послуг, які надаються органами місцевого самоврядування, і розраховую на якісну експертну думку і співпрацю», - сказав він.

Читайте такожЗавершив роботу ІІІ Форум місцевого самоврядування

Учасники наради обговорили основні позиції пропонованого законопроекту, який, на думку його ініціаторів, розширює можливість громади впливати на якість надання адміністративних послуг. Законопроектом пропонується делегувати повноваження з надання базових адміністративних послуг органам місцевого самоврядування, що пришвидшить надання послуг та наблизить їх до споживачів, сприятиме подоланню системної корупції, запровадить повну відповідальність за послугу та дозволить розподілити функції надання послуг і державного контролю.

За підсумками наради Голова Верховної Ради доручив Апарату Парламенту разом із Міністерством юстиції та експертами якнайшвидше підготувати узгоджений законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» до розгляду у сесійній залі не пізніше травня цього року.

«Це одна з реформ, яку ми можемо зробити протягом найближчих кількох тижнів», - зазначив В.Гройсман.

Раніше Гройсман заявив, що зміни до Конституції щодо децентралізації мають бути внесені до місцевих виборів.