ucipr.kiev.ua

Насамперед від Чернігівської міської ради вимагають ухвалити нове Положення про місцеві ініціативи. Це механізм місцевої демократії, який дає можливість громадянам, винести на розгляд місцевої ради проекти рішення з будь-яких питань, які є важливими для міста. Депутати зобов'язані розглянути такий проект рішення та або підтримати його, або відхилити, передає ucipr.kiev.ua.

"В Чернігові зараз одна з найгірших ситуацій в Україні щодо реалізації громадян права на місцеву ініціативу. Просто щоб депутати просто розглянули пропозиції громадян потрібно зібрати більше 22 000 підписів мешканців Чернігова. В той же час в Ужгороді для цього потрібно всього 50 підписів, у Вінниці 250, в трьохмільйонному Києві - 1000 підписів. Така ситуація унеможливлює конструктивну співпрацю громади та місцевої влади. Фактично в Чернігові депутати узурпували можливість керувати містом, а самим мешканцям відвели роль пасивних спостерігачів" - зазначив експерт з питань місцевого самоврядування Іван Лукеря.

Процес внесення змін до Статуту громади у місті Чернігів триває вже більше 6 місяців, проте безрезультатно. Зокрема, на минулій сесії Чернігівської міської ради 12 березня 2015 року депутати не підтримали пропозицію громадськості, а проект рішення про спрощення механізму місцевої ініціативи набрав тільки 23 голоси з 26 необхідних.

Відео дня

Щоб знову включити питання в порядок денний сесії громадські активісти розпочали збір підписів депутатів Чернігівської міської ради. Наступне голосування за внесення змін до Статуту територіальної громади та Положення про місцеві ініціативи може відбутися вже у квітні.

За результатами цього голосування буде зрозуміло, хто з депутатів є дійсно представником громади Чернігова, та налаштований на співпрацю з чернігівчанами, а хто боровся за мандат з іншою метою.