decentralization.gov.ua

Про це заявив Голова Верховної Ради України, Голова Конституційної комісії Володимир Гройсман під час другого засідання комісії, повідомляє прес-служба парламенту.

Гройсман наголосив, що враховуючи процедуру, відповідний законопроект щодо внесення змін до Основного закону у частині децентралізації має бути внесений у парламент уже наприкінці травня, тому необхідно працювати інтенсивно.

За словами спікера, комісія має визначитися із основними позиціями як: органи місцевого самоврядування: система, порядок формування, строк повноважень; особливості формування органів самоврядування в районах та областях; матеріальну і фінансову основи місцевого самоврядування, повноваження органів місцевого самоврядування; контроль держави за законністю рішень органів місцевого самоврядування: суб’єкти і порядок здійснення; дострокове припинення повноважень виборного органу місцевого самоврядування: суб’єкт і підстави припинення.

Відео дня

Окрім того, голова Верховної Ради наголосив, що посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування передбачає реформування і органів виконавчої влади в районах і областях. У зв’язку з цим, сказав він, на конституційному рівні слід визначитись з тим, які органи будуть «представляти» державу у відповідних адміністративно-територіальних одиницях, який порядок їх формування.

«Ці органи мають здійснювати нагляд за відповідності актів органів місцевого самоврядування Конституції і законам України. Очевидно, що в Конституції слід визначити і інші повноваження таких органів, їх взаємовідносини територіальними органами виконавчої влади», - зазначив В.Гройсман, додавши, що не менш важливими з точки зору конституційного регулювання є і питання відповідальності, підзвітності та підконтрольності таких органів.

Голова Верховної Ради також звернув увагу на доцільність удосконалення конституційних засад адміністративно-територіального устрою.

Гройсман заявив, що докорінне реформування конституційно-правового статусу та засад діяльності органів місцевого самоврядування та органів державної виконавчої влади в областях і районах потребує адекватних змін у «трикутнику» - конституційних повноваженнях президента України, уряду і парламенту.

У перехідних положеннях законопроекту, вважає Гройсман, потрібно чітко визначити, коли і які норми вступають в дію і що для цього потрібно.