«У моїй роботі це пріоритет номер один, - наголосив він. - Переконаний, що ми нічого не змінимо, якщо не зможемо побудувати ефективної системи врядування, - не проведемо жодної реформи в країні, - ані в освіті, ані в охороні здоров’я, ані в економіці, якщо не забезпечимо повноцінно роботу територіальних громад».

Голова Верховної Ради поінформував про початок роботи Конституційної комісії, зазначивши, що такі фундаментальні принципи як повсюдність місцевого самоврядування, фінансова самодостатність і субсидіарність при наданні повноважень, мають бути закріплені на конституційному рівні. В.Гройсман висловив думку, що у процесі роботи над змінами до Основного закону «розуміння щодо децентралізації» буде знайдено «з усіма учасниками політичного процесу».

Відео дня

Керівник Парламенту підкреслив, що внесення змін в Конституцію забезпечить незворотність реформ, в тому числі децентралізації влади. «Забезпечення незворотності реформ можливо тільки шляхом внесення змін до Конституції. Повноцінне місцеве самоврядування на рівні району-області, нормальний адекватний розподіл фінансових ресурсів, що буде закріплений Конституцією, ніхто не зможе і ні в якому законі змінити», - підкреслив він.

Керівник Парламенту також повідомив про перші кроки у напрямку реалізації реформи з децентралізації врядування, наголосивши на позитивній динаміці росту надходжень до місцевих бюджетів і зазначивши, що у нинішньому році «нам вдалося наповнити на 3 млрд. гривень Фонд регіонального розвитку».

Він поінформував, що за перший квартал 2015 року до місцевих бюджетів надійшло більше 5 млрд. грн. додаткового ресурсу, приріст склав 35%  і  за рік ріст ресурсу місцевих бюджетів складе близько 40 млрд. грн.

За словами Голови Верховної Ради, зроблені законодавчі кроки в напрямку фінансової децентралізації, ухвалено закон про добровільне об’єднання територіальних громад, прийнято закон про повернення функцій архбудконтролю органам місцевого самоврядування. «Повноваження містобудування будуть повністю передані  до органів місцевого самоврядування, що є теж дуже важливим у формуванні міської політики розвитку громад», - зазначив В.Гройсман.

Говорячи про подальші плани щодо підтримки реформи з децентралізації на законодавчому рівні, В.Гройсман повідомив, що ближчим часом планується «опрацювати закон про муніципальну поліцію», законопроекти про службу в органах місцевого самоврядування, про адміністративні послуги, а також внести зміни до земельного законодавства. «Є питання і вони більше стосуються територій поза межами населених пунктів, але разом із тим ми хочемо створити все більше і більше стимулів, які дозволили б створити ефективну систему добровільного об’єднання територіальних громад», - сказав  він.

В.Гройсман запевнив, що у Парламенті не ухвалюватимуться закони, які звужують права місцевого самоврядування. «Будемо розвивати і удосконалювати ті системи, які сьогодні зроблені, - сказав він. - Нам потрібно розвивати і захищати те, що ми уже на сьогодні зробили».