despro.org.ua

Наприкінці грудня 2014 року Верховна Рада внесла зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, аби посилити роль місцевих бюджетів та укріпити їх шляхом перерозподілу доходів і видатків між бюджетами різних рівнів. Для донесення інформації щодо нововведень Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) та Українською асоціацією районних та обласних рад (УАРОР) було організовано новий е-курс «Місцеві бюджети в контексті реформи бюджетного процесу», що проходив на веб-платформі Спільноти практик проекту DESPRO з 4 березня до 4 квітня 2015 р.

Е-курс був покликаний допомогти представникам ОМС розібратись у теоретичних та практичних новаціях законодавства щодо формування та виконання місцевих бюджетів, їх казначейського обслуговування, здійснення фінансового контролю, впровадження державно-приватного партнерства в умовах бюджетної децентралізації бюджетного процесу.

Е-курс «Місцеві бюджети в контексті реформи бюджетного процесу» складався з 5 модулів:

Відео дня

- Місцеві бюджети в умовах децентралізації влади;

- Програмно-цільовий метод бюджетування як метод підвищення результативності видатків органів місцевого самоврядування;

Організація виконання місцевих бюджетів: окремі питання казначейського обслуговування місцевих бюджетів;

- Державний фінансовий контроль в умовах реформ бюджетного процесу місцевих бюджетів та децентралізації влади;

- Державне-приватне партнерство як інструмент задоволення інтересів територіальної громади щодо надання суспільних послуг та отримання додаткових доходів місцевих бюджетів.

Вже традиційно в ІдеяЛаб паралельно працювали Експертна кімната та Юридична консультація. Учасники мали змогу отримати відповіді на свої запитання щодо планування місцевих бюджетів та формування відносин державного бюджету з місцевими; оплати праці та трудові відносини в бюджетних установах; планування і використання коштів спеціального фонду місцевих бюджетів; заповнення декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік; повноваження органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин; розмежування повноважень між місцевими радами та їх виконавчими органами. Звісно, це не вичерпний перелік питань, що обговорювались експертами та учасниками  в ІдеяЛаб, його можна продовжувати, або ж просто зайти та переглянути самостійно!

На початку курсу, організатори та автори курсу серед очікуваних результатів визначили розуміння ідеології реформ бюджетного процесу та міжбюджетних взаємовідносин завдяки децентралізації влади, а також механізмів їх реалізації; опанування сучасної нормативно-правової бази з питань функціонування місцевих бюджетів та їх виконання, здійснення державного фінансового контролю; отримання експертних консультацій для прийняття кваліфікованих та законних управлінських рішень з питань управління фінансовими ресурсами місцевих бюджетів та ін. Проте отримавши зворотній відгук від учасників можна сказати, що отримано значно більше.

Участь в навчанні взяли люди з різних регіонів, як і з маленьких сіл, так і великих міст, посадовці різних рівнів органів влади та органів місцевого самоврядування, представники комунальних підприємств, установ та закладів, активні представники територіальних громад. Е-курс об’єднав людей-практиків, що намагаються не лише ефективно виконувати свою роботу, а й змінити країну на краще. Обмін досвідом, інноваційні підходи до управління, врядування, обговорення дієвих механізмів розвитку територій, налагодження співпраці – це мала дещиця того, що мали можливість отримати учасники на платформі.

Кожен з учасників обирав для себе найбільш зручний час для опрацювання теоретичних матеріалів, виконання практичних вправ, тестування, спілкування на форумах. Всі мали змогу висловити власне бачення та поділитись досвідом. Олена Заброцька, учасниця е-курсу зазначила. що «результативність та ефективність онлайн-навчання, порівняно з очною формою очевидна: це і можливість навчатися у зручний для кожного час, і доступ до найактуальніших ресурсів за темами, перевірена експертами інформація, цікаві практичні завдання та обговорення ситуацій та тем на форумах. Як на мене, саме курс "Місцеві бюджети в контексті реформи бюджетного процесу" треба зробити обов'язковим для всіх посадових осіб органів місцевого самоврядування та держслужбовців».

На форумі «Чи готові ОМС до бюджетної реформи?» учасники мали можливість обговорити актуальні питання сьогодення. Форуми е-курсу стали майданчиком розгляду питань децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, добровільного об’єднання територіальних громад, співробітництва територіальних громад, проведення адміністративно-територіальної реформи, інноваційної діяльності службовців в період реформування, стану готовності ОМС до бюджетної реформи та інші. Дозвольте процитувати учасника е-курсу Назара Косаревича, який в Випускній анкеті зазначив: «…найбільша ефективність і корисність була від спілкування учасників у форумах. Тому, що люди обговорювали не лише питання в межах навчання, але й ділилися своїми порадами та думками. Недаремно говорять"скільки людей - стільки думок».

Ось один з відгуків Форуму побажань: «Спасибо!!! Было очень познавательно и полезно! Получила много положительных эмоций и действительно необходимых знаний, необходимых мне в моей работе! Сама бы я не ознакомилась по доброй воле с большей частью постанов и законов! Хотелось бы больше таких курсов! Желание учиться просто огромное!!!!», - пише Олена Рижик.

216 учасників завершили е-курс та отримують відповідний сертифікат.

Хоча е-курс «Місцеві бюджети в контексті реформи бюджетного процесу» завершено, Спільнота практик не припиняє свою роботу та кожен може ознайомитись з напрацюваннями експертів та учасників в рубриці ІдеЯLab: лабораторія кращих практик місцевого самоврядування! Для цього Вам необхідно перейти на http://mx.despro.org.ua:8081/ зареєструватися на платформі Спільноти практик та записатись на е-курс ІдеяЛаб,  що постійно відкритий. Там і побачимось