У межах розкладу керівникам адміністрацій запропоновано розглянути питання, пов’язані зі суспільно-політичними змінами в Україні / academy.gov.ua

У відкритті навчання взяли участь президент Національної академії державного управління при Президентові України Юрій Ковбасюк та директор Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії Валентина Гошовська, повідомляє Національної академії державного управління при президентові України.

Відбулася тематична зустріч слухачів з Першим заступником Глави Адміністрації Президента України Віталієм Анатолійовичем Ковальчуком.  У своєму виступі Віталій Ковальчук наголосив, що наявність військового конфлікту на Донбасі чинить вплив на якість проведення реформ, з одного боку гальмуючи їх, а з іншого – вимагаючи якісних радикальних змін. Ці зміни мають зміцнити нашу державу і зробити більш ефективною боротьбу з агресором не лише на воєнному фронті. Призначення голів районних державних адміністрацій, підкреслив Віталій Ковальчук, це – не лише кредит довіри від Президента України, а й велика відповідальність у непростий для України час. Тому головне завдання новопризначених керівників – діяти в інтересах громадян, регіону та України загалом, крок за кроком здобуваючи довіру громади, налагоджуючи  ефективну взаємодію органів державної влади з інститутами громадянського суспільства.

Були окреслені тактичні та стратегічні завдання, які стоять перед очільниками районних адміністрацій, зокрема, якісна реалізація єдиної державної політики, результатом діяльності якої на місцях буде організація мобілізації та забезпечення демобілізації, соціальний захист учасників АТО та їх сімей, переселенців та біженців, збільшення інвестицій, створення нових робочих місць, зростання заробітних плат, надання якісних адміністративних послуг населенню та  субсидій на житлово-комунальні послуги. Це забезпечить  зростання добробуту народу, рівень довіри суспільства до влади, підвищення ефективності  управлінської діяльності на засадах прозорості, послідовності, прогнозованості.

Відео дня

Перший заступник Глави Адміністрації Президента України відзначив ключову роль Національної академії державного управління при Президентові України та Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів у процесі формування еліти країни, професійному навчанні управлінських кадрів нової генерації в період складних державних трансформацій і подякував за організацію навчального процесу, а також спрямував слухачів на діалог з досвідченими управлінцями, відомими науковцями та науково-педагогічними працівниками Національної академії для здобуття нових знань і вмінь, внесення конструктивних пропозицій стосовно розширення формату навчання.

Протягом першого дня навчання було розглянуто важливі питання в сфері державного управління. Зокрема, Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко окреслив основні напрями модернізації державної служби та служби в органах місцевого самоврядування в Україні, повідомив про процес розробки та прийняття нових редакцій законів України «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування», визначив основні новації реформи державної служби, серед яких чітке розмежування політичних та адміністративних посад; запровадження інституту державних секретарів міністерств; виведення за межі державної служби працівників патронатних служб, помічників депутатів; департизація публічної служби; спрощена та зрозуміла посадова класифікація; винятково конкурсна процедура прийняття на державну службу; зміна моделі оплати праці та системи управління державною службою на чолі з Кабінетом Міністрів України, а саме – створення Комісії з питань вищого корпусу державної служби, тощо; а також зазначив про основні принципи гармонізації державної служби і служби в органах місцевого самоврядування.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова наголосила на соціальних викликах, притаманних сучасному стану розвитку України та зазначила основні шляхи модернізації соціально-економічної політики.  

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа розповів про основні завдання органів влади щодо розвитку агропромислового комплексу України.

Начальник відділу стратегічних оцінок Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міністерства оборони України Борис Волчихін окреслив основні аспекти безпекової політики та механізми підвищення обороноздатності України.

У межах розкладу керівникам адміністрацій запропоновано розглянути питання, пов’язані зі суспільно-політичними змінами в Україні, євроінтеграцією України, реалізацією Законів України «Про очищення влади» та «Про засади запобігання та протидії корупції», безпековою політикою України, ситуаціями в зоні АТО та утворенням військово-цивільних адміністрацій. Окрім того, під час навчання Голови РДА матимуть змогу отримати практичні поради щодо організації роботи районної державної адміністрації; вивчення карти робочого дня голови районної державної адміністрації; основних напрямів і особливостей системної роботи районної державної адміністрації в умовах протидії агресії; технологій стратегічного планування на місцевому рівні; формування управлінської команди; психології прийняття управлінських рішень та запобігання конфліктів. Зазначені питання включені Інститутом до роздаткових матеріалів, які будуть надані Головам РДА для практичного застосування в роботі.

У неділю, 19 квітня, для новопризначених керівників будуть проведені консультативні заняття в чотирьох групах, зокрема, щодо подальшого продовження підвищення кваліфікації у дистанційному форматі за напрямами: “Стратегічне планування та управління проектами” та “Державні фінанси та бюджетний процес в контексті децентралізації”, а також тренінги та майстер-класи “Керівник в органах державного управління та місцевого самоврядування”, “Тайм-менеджмент: часова організація діяльності державного службовця” та “Психологічні основи підвищення управлінської компетентності керівника на державній службі”.

У цьому форматі професійна програма Інституту досить гнучка та адаптована до вимог часу, яка забезпечує проведення таких інноваційних форм навчання як: майстер-класи, лекція-дискусія, лекція – візуалізація; кейс-стаді, тренінги, круглі столи у форматі активного діалогу, тематичні зустрічі з аналізом конкретних ситуацій, консультативні заняття тощо за участю науково-педагогічні працівники Національної академії державного управління при президентові України.