minregion.gov.ua

Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода в ході круглого столу «Децентралізація та розвиток громад в Україні», що відбувся в Чернігові в рамках засідання заступників міністрів закордонних справ країн Вишеградської четвірки та України, передає прес-служба відомства.

«Останнім часом в Україні відбулися дуже важливі законодавчі зміни: місцеві бюджети отримали додаткові ресурси та майже повну автономію, а громади - стимули і механізми до співпраці та об’єднання. На місцях відтепер залишаються значні ресурси, повноваження і відповідальність, яких місцеве самоврядування ніколи не мало. Тому перед нами наразі стоїть дуже важливе завдання - маємо координувати впровадження процесів реформування в регіонах, доносити важливість цілей та завдань реформи до місцевих політиків і населення, а також вибудовувати ефективну систему зворотного зв’язку між центром та регіонами. З огляду на це, є серйозна потреба в експертній та технічній підтримці на регіональному рівні, і в цьому велику надію покладаємо на наших міжнародних партнерів», - сказав В’ячеслав Негода.

Читайте такожВийшло у світ видання АМУ "Місцеве самоврядування в Україні. 2014 рік"

Відео дня

Заступник Міністра нагадав, що в кожній області вже створюються Офіси з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади. Метою роботи цих Офісів є посилення інституційного, адміністративного та експертного забезпечення реформи на місцевому і регіональному рівні.

Експерти Офісів реформ допомагатимуть місцевим радам розробляти проекти перспективних планів розвитку, консультуватимуть та надаватимуть практичні рекомендації представникам органів місцевого самоврядування щодо реалізації закону про добровільне об’єднання територіальних громад, а також формуватимуть позитивне сприйняття створення спроможних територіальних громад.

Як повідомлялося, у створенні Офісів реформ в областях Мінрегіон вже заручився технічною підтримкою Ради Європи, а також Асоціації міст України в рамках проекту «Діалог», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку.