oblrada.lviv.ua

Львівщина виграє від децентралізації. Таке переконання висловив голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик 21 квітня на круглому столі на тему «Регіональна реформа в Україні: плюси та мінуси для Львівщини», повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

Під час круглого столу, який відбувся у Львівському прес-клубі про польський досвід розподілу влади та повноважень між центральною владою і місцевими громадами, європейські приклади взаємодії громад та національних інститутів влади розповіли депутат Сейму Республіки Польща Томаш Камінскі, депутат сеймику Підкарпатського воєводства, екс-віце-маршалек Підкарпатського воєводства Анна Ковальска, депутати Ряшівської та Перемишльської міських рад (Республіка Польща).

В обговоренні перспектив децентралізації в Україні, зокрема на Львівщині, взяли участь представники політичних партій та експерти.

Відео дня

Читайте такожУ Чернігові відбулось засідання круглого столу "Децентралізація та розвиток громад в Україні"

Виступаючи на круглому столі, Ярослав Качмарик відзначив: „Якщо на Львівщині запитати, чи будемо ми йти польським досвідом, то скажуть, що йдемо і вже. Є та висока довіра і люди бачать, як розвивається сусідня країна. Але ми хочемо, аби десь років через десять тут зібрався круглий стіл, і ми говорили про конкуренцію територіальної громади і гміни, району і повіту, області і воєводства. Це означає те, що у нас спільні цілі. Багато, хто пам’ятає, що був час, коли і наші сусіди стояли на шляху вибору. Вони вибрали добрий шлях. Ми вдячний, що вони ним нині діляться досвідом”.

„Львівщина виграє від децентралізації”, – переконаний депутат Львівської обласної ради, тому що за індексом інвестиційної привабливості, розрахованим за міжнародними методиками, Львівщина є  першою в Україні серед областей України. За кількістю підприємств на 10 тисяч осіб Львівщина теж одна з кращих в Україні. Наша область має багато інших хороших показників. Однак у нас майже 40 відсотків сільського населення, роздріблені території, які не так просто буде об’єднати. „Тому має бути чіткий підхід – це соціальний стандарт”, – наголошує обласний обранець.

Читайте такожДніпропетровська облрада відкриває "Школу місцевого самоврядування"

Окрім того, депутат Львівської обласної ради повідомив, що завтра у Львові за ініціативи Львівської обласної ради збереться близько 500 голів сільських рад (майбутніх гмін). Наше завдання, підкреслив Ярослав Качмарик, зробити так, аби голови сільських рад, люди які стоять за ними всі казали, їдемо в Київ і хочемо об’єднуватися.

Ярослав Качмарик переконаний: „Україна повинна йти шляхом швидких і безповоротних реформ. Цей шлях має бути відображений у законах, діях та має бути зрозумілий кожній людині. Ті нормативно-правові акти, які відображають процес децентралізації, фінансової адміністративно-територіальної реформи, потребують глибоко вивчення і роз’яснення”.