segodnya.ua

Незважаючи на критику Податкового Кодексу та принцип формування місцевих бюджетів у 2015 році, перевиконання обласного бюджету за 1 квартал цього року свідчить про ефективність бюджетної децентралізації. Про це розповідає заступник голови Житомирської обласної ради Руслан Годований.

За його словами, не зважаючи на те, що 1 квартал завжди є найбільш проблемним, перевиконання бюджету області склало 34%. «До початку 2015 року, коли Верховна Рада і Уряд на чолі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком давали пропозиції до Бюджетного кодексу та до Податкового кодексу, звичайно у нас як у органів місцевого самоврядування це викликало скепсис. Але хочу сказати, що за висновками першого кварталу, хоча це не основний показник - основні кошти прийдуть після першого півріччя - сьогодні ми вже маємо 24 мільйони перевиконання по обласному бюджеті і по місцевих бюджетах - 144 мільйони. Сьогодні ми констатуємо, що ця система дає можливість громадам додатково заробляти кошти, дає певні стимули, і перший квартал цьому підтвердження», - повідомляє Руслан Годований.

Наразі головною проблемою є те, що гроші, отриманні від перевиконання бюджету, можна буде витрати лише після першого півріччя. На жаль, через інфляцію, значна їх частина знеціниться. «Звичайно, хотілося б, щоб ми максимально швидко могли передавати ці кошти людям, передавати на соціальні сфери, але, нажаль, Податковий кодекс не дозволяє нам цього робити. Це можна робити тільки в першому півріччі. Якби ця ситуація змінилася, ми були б вдячні», - зауважує заступник голови облради.

Відео дня

Руслан Годований відзначає, що громадяни зможуть відчути позитивні зміни від бюджетної децентралізації у 2016 років. При збереженні тенденції щодо збільшення місцевих бюджетів, через чотири-п’ять років Україна буде мати самодостатні громади, які будуть здатні формувати бюджети, встановлювати податки та повноцінно розвиватися. Також заступник голови обласної ради висловлює переконання у тому, що від об’єднання громад, лікарень та шкіл в межах адміністративної реформи, люди відчують покращення, оскільки матимуть доступ до більш якісної медицини та освіти.

Адреса відео:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sY2pbqxwpQM