minregion.gov.ua

Візит було організовано Програмою Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та у партнерстві з Національною асоціацією муніципалітетів Республіки Болгарія (NAMRB), йдеться у повідомленні прес-служби Мінрегіону.

Метою візиту став обмін досвідом та ознайомлення з успішними моделями і практиками у сфері розвитку місцевого самоврядування в Республіці Болгарія.

Під час заходу відбулись зустрічі з керівництвом Асоціації NAMRB, заступником Міністра регіонального розвитку та благоустрою Республіки Болгарія Іваном Аспаруховим, представниками Міністерства фінансів, лідерами багатьох муніципалітетів з різних регіонів Болгарії.

Відео дня

В рамках зустрічей члени української делегації ознайомились з системою місцевого самоврядування Болгарії, дізнались про роль Асоціації NAMRB в реформуванні сфери, її діяльність, спрямовану, перш за все, на представлення і захист інтересів місцевого самоврядування. Так, всі 265 муніципалітетів Болгарії є членами Асоціації NAMRB та активно користуються її послугами із представлення та захисту інтересів органів місцевого самоврядування на центральному рівні, зміцнення їхньої інституційної спроможності (навчання за 18 практично орієнтованими модулями, консультації, форуми), здійснення аналітичної роботи, діяльності експертних тематичних мереж, підвищення рівня поінформованості (інформаційні бюлетені, тижневі дайджести, інформаційні листи) тощо.

Учасники делегації також відвідали тренінговий центр Асоціації NAMRB, муніципалітети Правєц, Троян, Габрово та Вєліко Тарново, дізнались про інноваційні практики надання адміністративних послуг, розвитку підприємництва, туризму, благоустрою, спорту тощо.

В рамках візиту також відбулась зустріч з керівництвом Конгресу місцевих влад Молдови (CALM), який має тісні партнерські відносини з українською стороною.

Участь у візиті взяли представники органів місцевого самоврядування всіх рівнів-переможців Конкурсу 2012-2014 років за 21 практикою (перші місця), асоціацій органів місцевого самоврядування України, Мінрегіону України та Програми Ради Європи.

З метою продовження обміну досвідом із запровадження кращих практик та ініціатив передбачено ознайомчі візити до України у травні цього року.

Довідка

Протягом 2012-2013 років Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» впроваджувався Центром експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи в рамках Програми «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні», а з 2014 року згідно наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28 березня 2014 року № 96 основним організатором Конкурсу є Мінрегіон України.

Проведення таких конкурсів є загальноєвропейською ініціативою, яку з 2012 року підтримує і Україна як держава – член Ради Європи.