Про це очільник найвищого представницького органу краю заявив про це, вітаючи учасників наради-семінару з питань впровадження реформи. Участь у заході взяли заступник  міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, заступник керівника проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» Юрій Третяк, директор інституту розвитку територій Юрій Ганущак, голова ОДА Степан Барна, перший заступник голови облради Сергій Тарашевський, заступник голови облради Олег Боберський, представники рад різного рівня, ЗМІ, повідомляє прес-служба Тернопільської облради.

«Оскільки нинішня система адміністративно-територіального устрою характеризується високим ступенем централізації влади по лінії уряд-область-район-сільрада, вона позбавила представницькі органи на місцях можливості проводити ефективну політику в інтересах людини, тобто надавати громадянам доступні якісні послуги. Саме це на сьогодні є основною перешкодою для проведення ефективних соціально-економічних перетворень і вносить дисбаланс у фінансову сферу. Окрім цього нинішня система організації влади  не відповідає загальноприйнятим європейським принципам, закладеним в Європейській Хартії місцевого самоврядування. Саме децентралізація влади з сильними інститутами місцевого самоврядування сьогодні є провідною формою державної організації розвинутих країн, яка підтвердила свою економічну перевагу над централізованою формою державної організації (і наші сусіди – Польща – яскравий цьому приклад). Виходячи із зазначеного, проведення адміністративно-територіальної реформи передбачає утворення в рамках держави самостійних одиниць як носіїв місцевого самоврядування, а також надання таким самоврядним одиницям широкого кола прав та повноважень.

Відео дня

Маємо добре зрозуміти, що питання реформування систем адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування нерозривно пов’язані. Ефективність вирішення одних питань неодмінно позначається на ефективності вирішення інших,» – переконаний Василь Хомінець.

Про забезпечення реалізації нової державної регіональної політики в Україні та основні завдання з впровадження децентралізації та реформи місцевого самоврядування в Україні, зокрема щодо реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад інформував В’ячеслав Негода. Натомість Юрій Третяк розповів про систему стратегічного планування регіонального розвитку та умови участі місцевих органів влади у відборі інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку. Юрій Ганущак поділився із учасниками наради своїм баченням щодо основних положень та практичного застосування Методики формування спроможних територіальних громад.

Представники органів місцевого самоврядування озвучили ряд питань до виступаючих, висловили свої думки щодо проведення реформи. На завершення учасники заходу підбили підсумки щодо обговорених проблем.