oblrada.kharkov.ua

Як повідомляє прес-служба Харківської облради, закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» розпочинає процес формування європейської моделі місцевого самоврядування в Україні. Після реформи, громади мають стати базовою ланкою в національній системі місцевого самоврядування. Тому об’єднуватися потрібно тим громадам, які зараз самостійно не в змозі виконувати повноваження, передбачені законодавством.

За даними Сергія Чернова, в Україні з 12 тисяч територіальних громад більше половини мають населення менш ніж 3 тисячі осіб, тобто оптимальної кількості для повноцінної громади. «Приблизно 30% громад з населенням до 500 осіб. І є навіть сільські ради, які не мають виконавчих комітетів. Вони – неспроможні! Там не йдеться ні про яке місцеве самоврядування».

Згідно з повідомленням, урядова методика формування спроможних територіальних громад не передбачає єдиного шаблону об’єднання, так саме, як не існує мапи об’єднаних громад, накресленої чиновниками в кабінеті. «Неможливо запропонувати єдину ідеальну модель для Харківської, Львівської або будь якої іншої області. Має бути зважене рішення громад, яке відповідатиме методиці, але і врахує цілу низку місцевих соціально-економічних і, можливо, історичних чинників», - говорить Чернов.

Відео дня

Так, відповідно до методики, начальним етапом об’єднання територіальних громад має стати підготовка перспективного плану формування територій громад, який схвалюватимуть сесії обласних рад і затверджуватиме Кабмін. При цьому Чернов зазначає: «В методиці сказано, що від центру громади до нової межі має бути 20-25 км. Але таке визначення не може бути автоматичним. Фахівці робочої групи, яка готуватиме проект перспективного плану, мають врахувати особливості транспортної, соціальної інфраструктури територій, що увійдуть до новоствореної громади».

Найбільш важка робота, на думку Чернова, пояснити всім мешканцям малих громад, які переваги вони отримають після того, як об’єднаються у більш крупні, а значить, більш спроможні адміністративні одиниці. Тоді реформа отримає необхідний імпульс знизу. «Тож в законі «Про добровільне об’єднання територіальних громад» ключовим є слово «добровільне», - підкреслює Чернов.

Відповідно до даних прес-служби, у нових редакціях Бюджетного та Податкового кодексів і в Законі «Про добровільне об’єднання територіальних громад», в урядовій методиці формування спроможних територіальних громад закладені норми, які мають заохотити дрібні неспроможні громади до об’єднання.

Так, законодавство передбачає для громад, що об’єднаються, зовсім новий рівень відносин у бюджетній сфері. Об’єднана територіальна громада буде прирівнюватися до міста обласного значення і там зовсім інша система податків і зборів. Чернов вважає, що це саме такі економічні стимули, сприятимуть об’єднанню територіальних громад.

«На Харківщині в містах Лозова та Куп’янськ існують такі муніципальні утворення, які є нонсенсом з юридичної точки зору. Поряд із містом Лозова Домахівська сільська рада, де обирають депутатів та сільського голову. Крім того, є селище Панютіне, де на 7 тисяч населення обирають 30 депутатів і селищного голову. Разом з тим, виборці і села Домаха, і селища Панютіне, беруть участь у виборах Лозівського міського голови, при тому, що вони мають своїх сільського чи селищного голову. З одного боку Домаха і Панютіне вважаються територією міста, з іншого – в кожній територіальній громаді є свої депутати, і є свій керівник. А тепер уявіть, які труднощі супроводжують розподіл бюджетних коштів в таких умовах! Аналогічна ситуація в Куп’янську. Всього ж в державі таких «матрьошок» 88. Під час зустрічі з командою Лозівського міського голови, ми говорили про те, що потрібно розпочинати роботу саме тут, створивши відповідні робочі групи», - пояснює Чернов.

За його словами, обговорення моделювання об’єднання територіальних громад почалося і з іншими районами області. Успішний досвід злиття громад буде покладено в основу навчальних семінарів.