REUTERS

Про намір створити єдину громаду нещодавно заявили голови п'яти сільрад Вінницького і Немирівського районів. Центром такого об'єднання стане Степанівка, де мешканці вже обговорили та погодили таку ідею. Далі рі­шення за місцевою сільрадою.

- Думаю, місцеві депутати нас підтримають, адже це на користь всій громаді, - каже сільський голова Степанівки Анатолій Балатюк.

Саме він головував на зібранні голів сільрад, яке відбулося 7 квітня. Крім Степанівки, об'єднатися в єдину громаду там вирішили голови Жабелівки, Побережного - Вінницький район, а також Обідного та Воловодівки - Немирівський район. Нині у цих населених пунктах триває роз'яснювальна робота, результатом якої мають стати аналогічні зі степанівськими збори громад.

Відео дня

- Це не випадкове об'єднання, - переконаний Анатолій Балатюк. - Із цими селами ми історично пов'язані та й інші зв'язки напрацьовані - наприклад, школярі з одного села ходять навчатися в інше, а десь фельдшерсько-акушерський пункт селянам з іншого населеного пункту допомагає.

Сільський голова каже, що спершу в районі йому порадили пошукати точки спільного дотику з Вороновицею.

- Але який у Вороновиці економічний потенціал? - знизує плечима голова. - Тож порахували, подумали - це нам нічого не дасть. Треба об'єднуватись так, щоб міцнішати, а не живо­тіти. Ми дотаційні, самостійно нам не вижити, а як об'єднаємось - є шанс.

Частину об'єднаного бюджету вже планується витратити на ремонт і облаштування доріг.

- Дороги, то життя, - впевнений Анатолій Балатюк. - Бо як немає дороги - ні автобусного сполучення, ні "швидкій", ні шкільному автобусу не проїхати. З дорогами нині у нас просто жахи, і грошей на їх ремонт немає. А так - будуть!

За інформацією одного з активістів територіального об'єд­нання - фермера із села Обідне Валерія Каричинського, п'ять сільрад займають нині площу в 12 тис. гектарів.

- Як об'єднаємось, то зміни на краще відчують понад п'ять тисяч мешканців, - додає Анатолій Балатюк.

Але щоб селянська мрія стала реальністю, відповідні рішення мають бути не тільки депутатів Степанівської сільради, але й депутатів інших чотирьох сільрад, які увійдуть до нового об'єднання. Потім - погодження на рівні обох районів, області, врешті своє слово має сказати й Верховна Рада.

Втім, якихось особливих складнощів на цьому шляху ініціатори обєднання не бачать.

- У районі нас підтримують, - запевняє Анатолій Балатюк. - Та й чого б заперечувати, адже усе відбуватиметься згідно із законом "Про добровільне об'єднання територіальних громад" від 5 лютого 2015 року.