grand-ukraine.com.ua

Учасники з п'яти регіонів України обговорювали проблеми децентралізації та якість адміністративних послуг. Привітальне слово до учасників мав представник Центру транскордонного співробітництва, який є партнером в реалізації проекту Борис Уваров. Він подякував учасникам за увагу до проекту та підкреслив важливість співпраці та порозуміння в громадах для успішної реалізації реформи.

Проводив семінар Патрик Вільд, польський експерт, який має досвід роботи в органах місцевого самоврядування Польщі. Ще до початку семінару учасники обговорили реформи, які направлені на збільшення повноважень на місцях. Представники громад розмовляли про "за" та "проти" цієї реформи, ділилися досвідом, який вже є в деяких громадах.

Під час знайомства учасники розповіли про ті досягнення та труднощі, які вже є, та які очікують громади в ході реалізації реформи місцевого самоврядування. Голова Вертіївської сільської ради Чернігівської області Теслик Олександра наголосила на необхідності проведення потужної інформаційної кампанії для того, щоб не спотворити цілі, які ставить собою реформа місцевого самоврядування.

Відео дня

Читайте такожЗубко: бюджетна децентралізація - це прогнозованість та стабільність місцевих бюджетів у 2016 році

Представники Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, які представляють інтереси 12 мільйонів сільського населення розповіли про велику роботу, яку вже провела Асоціація. Завдяки реалізованим проектам 1500 сільських та селищних голів отримали сертифікат про досвід формування лідерів в громадах. Заступник Керівника Виконавчої дирекції ВАССР з питань внутрішньої політики Ключик Наталія наголосила на важливості налагодження діалогу між урядом та громадами і, що Асоціація є такою структурою, яка до цього готова.

Однією з проблем, яка суттєво заважає реформуванню місцевого самоврядування – це відсутність або недосконалість інформації. Адже в багатьох районах суттєва проблема з Інтернетом, а відтак – відсутність сталої комунікації.

Одним з завдань семінару було визначення критеріїв оцінки сьогоднішньої ситуації для проведення SWOT аналізу. Визначення сильних та слабких сторін, загроз та потенціалу викликало жваву дискусію серед учасників.